Procurorii DNA au demarat o operatiune judiciara care are la baza o situatie fara precedent in Romania.

Primarul unui oras a reusit, prin presiune politica, sa impuna politistilor din urbea lui sa nu mai aplice amenzi si sa nu-si mai faca treaba in perioada alegerilor. Procurorii au ajuns pana la sefii politiei judetene si in dimineata aceasta au trecut la actiune. Operatiunea fara precedent a pornit dimineata cand mascatii au dar buzna in sediul Politiei Judetene Timis, pentru a perchezitiona birourile sefilor institutiei. Trei politisti din conducerea IPJ, cu rang de comisar-sef, sunt acum cercetati. Orasul unde primarul voia neutralizarea politiei este recunoscut pentru palatele tiganesti care arata ca niste catedrale.

In Banat traiesc cele mai bogate clan uri de rromi din tara, iar la Recas, micul oras situat la 25 de kilometri de Timisoara, si-au construit palate care rivalizeaza cu catedralele. Acestea au aparut imediat dupa Revolutie, aproape exclusiv pe strada principala, de-o parte si de alta a Drumului European 70. Zeci de palate, opulente, cu turnulete si briz-briz-uri sculptate pe portile masive sunt eticheta bogatiie cu care se lauda rromii de aici.

Oraselul Recas din judetul Timis  are 8.500 de locuitori si zeci de palate in care rromii au investit bani grei. Vile imense cat niste catedrale, cu usi impozante din lemn sculptat, si ferestre decorate la fel. Cu garduri din fier forjat – pentru ca opulenta din curte sa fie la vedere, si porti strajuite de lei turnati in gips.

Rromii nu s-au grabit sa finalizeze edificile, pentru ca neterminate, la momentul respectiv, palatele nu puteau fi impozitate. Unii s-au mutat in palatele neterminate, ocupand, in ciuda spatiului, o singura incapere, unde convietuiau, claie peste gramada, mai multe generatii. Foecare palat are veranda  la fatada, iar vara rromii lenevesc la umbra in balansoare aduse din tarile pe unde obisnuiau sa stea la cersit.

Intre timp si peste rromi a intervenit criza financiara, astfel ca prin 2009 au incercat sa vanda palatele. Dupa 2008, din cauza crizei, au ramas in pana de bani si nu au putut sa isi termine constructiile incepute.

Drept urmare, palatele troneaza goale in mijlocul orasului: fara tencuiala, cu zidurile din caramida la vedere. In Recas sunt in jur de 40 de astfel de castele, dar jumatate dintre au fost lasate in paragina la ora actuala.  Cand au incercat sa le vanda, si au vorbit cu agentii imobiliari, rromii nu au avut succes. ”Cine are cumpara cu 1 milion de euro un imobit de atata prost gust”, ne-a spus unul din agentii imobiliari contactati la vremea respectiva.

In 2013 rromii au inceput sa isi plateasca impozitele.

„Ei vin cu geanta ca nu prea le au cu viramentul bancar si nici nu prea au conturi prin banci, tin banii la saltea. Unii vin cu geanta cu bani. 20 – 30 de mii de lei, chiar si pana la o suta de mii de lei. Cum fac banii sigur ca e o enigma si un secret al lor”, spunea Pavel Teodor, primarul localitatii Recas, citat de Pro TV.

Majoritatea rromilor cu palate in Recas fac bani in Franta si Germania, dar unii au ajuns pana in Stalele Unite ale Americii.

Sursa: evz.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.