Acasă Stirile zilei Operatiunea „Deszapezirea in Bucuresti” costa 180.000 de euro pe zi

Operatiunea „Deszapezirea in Bucuresti” costa 180.000 de euro pe zi

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

In aceasta suma intra substantele si materialele antiinghet, antiderapantele, combustibilul utilajelor de interventie si plata orelor suplimentare lucrate de muncitori

La fiecare zapada cazuta in Bucuresti se nasc aceleasi intrebari, la care autoritatile locale raspund, sau nu, desi contractele de deszapezire sunt incheiate pe banii contribuabililor. Transparenta celor care manevreaza cifrele referitoare la ninsoare, cu toate implicatiile ei, este totala, dar lipseste cu desavarsire. Pentru ca atunci cand vine vorba despre bani, lucrurile stau dintr-odata altfel.

Intr-adevar, e destul de greu sa cuantifici cu exactitate costurile reale de deszapezire, costuri ce implica substantele si materialele antiinghet, antiderapantele, combustibilul utilajelor de interventie sau plata orelor suplimentare lucrate de muncitori. Primim cu generozitate de la factorii in drept informatii bine asezate despre toate acestea – cum s-a topit neaua, care este concentratia de clor din NaCl, ce este Ecotau (una dintre substantele utilizate regulat – n.r.), la ce ora s-au trezit muncitorii, la cat s-au culcat etc.

Reprezentantii firmelor direct implicate in aceasta operatiune isi tin tarifele la secret, sub forma unor raspunsuri de genul „e greu de estimat”, „anul trecut am cheltuit atat, dar acum sunt alte preturi”, sau „un pret este pentru a strange zapada si cu totul altul daca o si transporti”… In vara lui 2011, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, spunea ca in aceasta iarna (adica asta de-acum – n.r.) va da zapada cu o singura firma, insa consilierii municipali au fost de cu totul alta parere, iar lucrurile au ramas ca anul trecut.

“caplimpede.ro” a calculat, pe baza unor informatii oficiale, cam ce sume se invart in afacerea „Deszapezirea in Bucuresti”: aproximativ 2,7 milioane de euro pe luna. Dupa cifrele oficiale de anul trecut, in lunile decembrie 2010 si ianuarie 2011 s-au adunat doua saptamani de interventie (comparativ cu 2012 cand pana la 31.01 au fost necesare 5 zile de interventie).

Conform datelor centralizate de la cele sase primarii, pretul mediu de deszapezire a carosabilului din fiecare sector al Capitalei a fost de circa 29.000 euro/zi. Raportandu-ne la aceasta cifra, rezulta ca deszapezirea arterelor principale de circulatie ale Bucurestiului costa in jur de 180.000-200.000 de euro in fiecare zi de interventie. Nu intra aici strazile secundare, care in aceste zile s-au transf­ormat in adevarate patinoare si, ca pastram o nota ironica, asa cum au facut autoritatile deszapeirea…  sectorul lui „Marean care este”, unde doar primavara si Bunul Dumnezeu mai pot face ceva in privinta zapezii.

Firmele care curata zapada

Deszapezirea in Capitala este asigurata de aceleasi firme care se ocupa si de salubrizare: Sectorul 1 – Romprest, Sectorul 2 – Supercom, Sectorul 3 – Rosal, Sectorul 4 – firma REBU, iar in Sectorul 6 – Urban. Sectorul 5 este singurul care nu are incheiat nici anul acesta un contract de servicii publice pentru salubrizare si deszapezire, aceste activitati fiind retinute in sarcina Administratiei Domeniului Public.

Spre exemplu, iarna trecuta, Primaria Sectorului 1 a cheltuit din decembrie 2010 si pana pe 10 februarie 2011 aproximativ 400.000 de euro pentru actiunile de deszapezire a arterelor principale. Primaria Sectorului 2 a platit intr-o singura luna pentru inlaturarea zapezii 3,2 mil. lei (aproximativ 800.000 de euro).

In Sectorul 4, factura s-a ridicat la aproximativ 2,5 milioane de lei (circa 600.000 de euro), in vreme ce in Sectorul 6 exista un contract in valoare de 19.355.135,84 lei, ce opereaza in perioada noiembrie-martie (se platesc doar zilele active si nu asteptarea), din care 8 milioane de lei s-au cheltuit in primele doua luni din iarna trecuta.