Acasă Stirile zilei Horia Tecau, un succes de “second hand”! Cum se vede performanta acestuia...

Horia Tecau, un succes de “second hand”! Cum se vede performanta acestuia in istoria tenisului romanesc!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Horia Tecau e omul momentului in sportul romanesc, dupa performanta obtinuta in primul turneu de Mare Slem al anului (Australian Open): titlul la dublu mixt. Este un rezultat notabil, mai ales in contextul in care finala unei competitii din careul de asi a fost interzisa tenismenilor romani in ultimii 34 de ani. Ultimul succes mioritic intr-un turneu de Grand Slem ii apartinea Virginiei Ruzici care in 1978 s-a impus, atat la simplu, cat si la dublu, la Roland Garos.

Performanta in sine este insa una de mana a doua, asa cum bine a catalogat-o in evz.ro singurul lider mondial pe care l-a dat Romania vreodata, Ilie Nastase:

Pentru mine, performanţele sunt doar la simplu, însă asta nu înseamnă o calificare în turul 2, aşa cum se laudă Sorana Cîrstea, ci turneele câştigate. Dacă ne batem cu pumnul în piept pentru victorii în meciuri de antrenament, cum sunt cele de dublu, atunci ne mândrim cu succese de mâna a doua. E foarte bine că Horia Tecău ajunge să dispute finale, dar eu îl sfătuiesc să îşi încerce racheta şi la simplu. Acolo îţi faci un nume în tenis. Dacă el e mulţumit să joace doar la dublu, e treaba lui,

considera „Nasty”.

 

Si, intr-adevar, la cei 27 de ani ai sai, Tecau e inca “junior”, atat la rezultate cat si la capitolul castiguri. Constanteanul a incasat un cec in valoare de 62.816 USD dupa Melbourne, castigand aproape un milion de dolari in cariera ( mai precis 974.550 USD).

 

Andrei Pavel si Irina Sparlea – cei mai prosperi, Ilie Nastase – inegalabil si dupa trei decenii

Chiar daca performantele sportive ale lui Ilie Nastase n-au putut fi egalate de niciun jucator produs de scoala romaneasca in ultimii 30 de ani, la capitolul bani castigati numai din tenis ierarhiile sunt cu totul altele.

Romanii care au trecut pragul milionului de dolari obtinut doar din „sportul alb” sunt sapte la numar, cel mai avut din acest punct de vedere fiind fostul capitan nejucator de Cupa Davis, Andrei Pavel.

„Cneazul” a adunat in 19 ani de jucator profesionist 5.225.000 de dolari, cu doar trei titluri de simplu castigate – Tokyo 1998, Sankt Poelten 2000 si Montreal 2001, dar o prezenta constanta in primele 20-30 de locuri ATP.

Din punct de vedere financiar ii urmeaza Victor Hanescu – 3.242.170 USD, Ilie Nastase fiind abia pe locul al treilea, cu 2.076.721 USD.

Daca performantele rebelului Ilie ar face arc peste timp si ar fi translatate in zilele noastre, atunci veniturile sale din tenis ar depasi pe putin 40 mil. dolari. Si asta pentru ca intre anii 1969-1981 Nastase a castigat nu mai putin de 57 de turnee la simplu (trei de Grand Slam), 45 la dublu, disputand alte 70 de finale.

Ca o comparatie, Federer, primul tenismen in topul castigurilor, a triumfat pana acum in 70 de turnee si a adunat de-a lungul carierei nu mai putin de 67.930.818 de dolari.

În urmă cu aproape 42 de ani, Ilie Năstase cucerea titlul la dublu mixt la Wimbledon alături de Rosemary Casals, jucand şi semifinala, şi finala într-o singură zi. Premiul pentru victorie a fost de 250 de lire sterline.

Ilie a povestit pentru gsp.ro că în acel an 1970 a primit 250 de lire sterline pentru victoria la dublu mixt, alte 200 pentru semifinalele la dublu (alături de Ion Ţiriac) şi încă 220 pentru atingerea optimilor la simplu. În total, 670 de lire. „Mi-am făcut atunci cadou a doua mea maşină, un frumos Ford Capri negru cu argintiu”, spune fostul campion. „Arăta foarte bine, dar nu a fost un automobil bun, se strica mereu”.

La „fete”, cei mai multi bani i-a obtinut Irina Sparlea, care a strans ca o furnicuta 2,6 mil. dolari, in timp ce actualul presedinte al Federatiei Romane de Tenis, Ruxandra Dragomir, ocupa pozitia secunda, cu 1,8 mil. dolari. In primele patru se mai gasesc Virginia Ruzici – 1,3 mil. dolari si Sorana Carstea 1,3 mil. dolari.

 

Ce bani s-au dat anul acesta la Australian Open

Primul turneu de Mare Slem din 2012, Australian Open, care s-a defasurat pana la 30.01. la Melbourne, este dotat si cu cele mai mari premii de pana acum. Organizatorii au remunerat tenismenii cu 25,2 milioane de dolari. Castigatorii la simplu masculin si simplu feminin au primit cate 2,37 milioane de dolari, iar finalistii jumatate din aceasta suma. Fondul de premiere de la Australian Open (17-30 ianuarie 2011) este mai mare decat cele de la alte turnee de Grand Slam: 21,7 milioane de dolari la Wimbledon, 22,1 milioane de dolari la Roland-Garros si 22,6 milioane de dolari la US Open.