Acasă Stirile zilei ONU declara RAZBOI virusului EBOLA: „Vom STOPA raspandirea MALADIEI in SASE LUNI”!

ONU declara RAZBOI virusului EBOLA: „Vom STOPA raspandirea MALADIEI in SASE LUNI”!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

ONU a declarat razboi virusului Ebola, pe care intentioneaza sa-l stopeze cat mai urgent, intre sase si noua luni, a anuntat vineri secretarul general al Natiunilor Unite, Ban Ki-moon.

„Urmatoarele saptamani vor fi cruciale”, a declarat Ban, facand apel la mobilizare internationala contra epidemiei.

Exprimandu-se la finalul unei reuniuni cu oficiali de rang inalt insarcinati cu acest dosar, intre care directoarea generala a OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii), Margaret Chan, si coordonatorul ONU pentru Ebola, David Nabarro, Ban Ki-moon a recunoscut ca epidemia este „mult mai rapida decat raspunsul”.

El a indemnat tarile membre sa „furnizeze cele doua sute de milioane de dolari”, suma necesara pentru sustinerea celor mai afectate tari din Africa de Vest (Guineea, Liberia si Sierra Leone).

Anuntand crearea unui „centru de criza pentru Ebola”, el a adaugat ca „obiectivul este de a stopa raspandirea Ebola in tarile atinse (de flagel) intr-o perioada de la sase pana la noua luni”.

Un vaccin contra virusului Ebola ar putea fi disponibil incepand din noiembrie.

Dupa efectuarea testelor, „daca vaccinul pare sigur, el ar putea fi disponibil incepand din noiembrie”, a anuntat OMS intr-un comunicat.

Pe de alta parte, OMS a anuntat ca febra hemoragica Ebola s-a soldat cu 2.097 de morti din 3.944 de cazuri in cele trei tari cele mai afectate, potrivit unui bilant inregistrat la 5 septembrie si publicat vineri.

Liberia a inregistrat 1.089 de morti, Guineea 517, iar Sierra Leone 491. Nigeria, care nu figureaza in bilant, a declarat 22 de cazuri, dintre care opt mortale.

Precedentul bilant, publicat joi de OMS, anunta 1.841 de morti din 3.685 de cazuri in cele trei tari cele mai afectate.

Totodata, Banca Mondiala si UNICEF au anuntat ca 48 de tone de medicamente si echipamente au fost transportate, vineri, in Sierra Leone, in vederea tratarii bolnavilor infectati cu virusul Ebola.

Alaturi de Guineea si Liberia, Sierra Leone este una dintre tarile cele mai dur lovite de epidemie.

Sursa: mediafax.ro