Acasă Stirile zilei Omagiu pentru Kim Jong-il: Sculptura gigant în memoria „patriotului de neînlocuit”

Omagiu pentru Kim Jong-il: Sculptura gigant în memoria „patriotului de neînlocuit”

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Coreea de Nord a dezvelit o sculptură gigantică, realizată în stâncă în memoria fostului lider Kim Jong-il, a cărui aniversare va fi sărbătorită la 16 februarie prin evenimente de amploare, a anunţat joi presa oficială.

Inscripţia „Patriot de neînlocuit, generalul Kim Jong-il. 16 februarie, Juche 101 (2012)” a fost sculptată chiar pe muntele Sokda, din provincia Pyongan meridional (sud-vest), potrivit agenţiei oficiale KCNA.

Juche este ideologia dezvoltată de fondatorul regimului nord-coreean, Kim Il-sung. Ea se bazează pe revoluţie, suveranitate (autosuficienţă) şi cultul dinastiei Kim.

Inscripţia se întinde pe o lungime de 120 de metri. Numele Kim ocupă 5,5 metri lăţime, zece metri înălţime şi 1,4 metri adâncime.

„Autorităţile şi muncitorii din provincia Pyongan meridional au ales un loc foarte vizibil, care să reflecte dorinţa ardentă a poporului de a slăvi pentru eternitate virtuţile sale revoluţionare eterne”, a subliniat KCNA în limbajul propagandistic obişnuit.

Kim Jong-il a decedat la 17 decembire în urma unei crize cardiace. El îl succedase pe Kim Il-sung în 1994 şi a condus ţara cu mână de fier.

Nord-coreeni au început să îi aducă un omagiu mergând în pelerinaj la Muntele Paektu, munte sacru unde s-ar fi născut, la 16 februarie 1942, potrivit biografiei sale oficiale.

Majoritatea istoricilor consideră însă că Kim s-a născut în Uniunea Sovietică, unde tatăl său Kim Il-sung a condus rezistenţa în faţa colonizatorului japonez până în 1945. sursa: Mediafax