Oftalmologii ii avertizeaza pe cei care poarta lentile de contact ca in cazul in care acestea sunt purtate perioade de peste opt ore pe zi sau chiar 14 ore pe zi, ochii nu se vor oxigena asa cum este normal, fenomen ce ar putea duce la pierderea vederii.

Unul dintre riscurile purtarii lentilelor de contact pana la peste 14 ore pe zi este lipsirea de oxigen a ochilor, iar simptomele sunt cu atat mai periculoase cu cat nu sunt dureroase si pot fi detectate cu un microscop special, conform dailymail.co.uk.

Aceasta afectiune este denumita neovascularizare corneana.

Corneea – stratul transparent de la suprafata exterioara a ochiului – este singura parte a corpului care isi ia rezervele de oxigen direct din aer, iar nu din sange.

„Lentilele de contact actioneaza ca o bariera fata de rezerva de oxigen din mediul inconjurator, deci purtarea lor prelungita poate lipsi corneea de oxigen. Organismul compenseaza acest lucru creand noi vase de sange peste cornee pentru a asigura o rezerva de oxigen, ceea ce duce la neovascularizarea corneana. Daca simptomele nu sunt descoperite la timp, ochii vor fi acoperiti cu vase de sange, iar acest lucru opacizeaza corneea si, in cazuri rare, pot ameninta vederea”, a declarat Hosam Kasaby, chirurg oftalmolog la Spitalul Universitar din Southend.

Problema este ca aceasta afectiune se poate dezvolta in cativa ani – si numai cand ajunge intr-un stadiu avansat, purtatorii de lentile de contact devin constienti de aceasta problema, deoarece cauzeaza iritarea si inrosirea ochilor, iar in aceste situatii, ar putea fi prea tarziu.

Renuntarea la lentile de contact poate duce la disparitia vaselor de sange si la remisia acestei afectiuni, desi in cazuri severe, cand vasele de sange au crescut in exces, desi acestea dispar ulterior, pot lasa cicatrice.

Neovascularizarea corneana este mai frecvent intalnita in cazul lentilelor moi, fabricate dintr-un material plastic in combinatie cu apa. Celalalt tip de lentile, permeabile la gaz, desi sunt rigide, permit o mai buna oxigenare a ochilor.

„A aparut, de asemenea, un nou tip de lentile, din silicon-hidrogel, care permit oxigenarea mai buna a corneei decat materialele mai moi, acestea fiind o varianta mai recomandabila”, a spus Robert Glass, un optometrician din Manchester.

Sursa: mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.