Acasă Cultura Calendar Ortodox Obiceiuri si traditii de Sfanta Parascheva! Ce nu ai voie sa pui...

Obiceiuri si traditii de Sfanta Parascheva! Ce nu ai voie sa pui in gura in aceasta zi!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

 

Credinciosii o sarbatoresc pe 14 octombrie pe Sfanta Cuvioasa Parascheva, considerata ocrotitoarea Iasului si a Moldovei. In aceasta zi, pe langa faptul ca se tine post, nu se munceste si, in traditia romaneasca, este ziua in care se prezice starea vremii.

In popor se spune ca Sfanta Parascheva ii fereste pe oameni de boli, de grindina, trasnet si pe copii ii apara de deochi. De aici, de la aceasta perceptie, i se mai spune si Sfanta Vineri.

De Sfanta Parascheva nu se lucreaza, nici la serviciu si nici acasa, pentru a te feri de bolile de ochi si durerile de cap;

La tara, batranii nu faceau nici focul de Sfanta Parascheva.

De Sfanta Parascheva nu se spala si nici nu se coase, altfel te alegi cu negi la mana, spune o vorba din popor. Fetele, care doresc sa respecte traditia, tin cont de aceasta superstitie pentru a ramane cinstite, iar batranii, pentru belsug. Sfanta apare in vise si impartaseste leacuri populare celor bolnavi sau ii atinge cu toiagul pe cei care nu respecta avertismentele ei;

De Sfanta Parascheva nu se mananca nuci, castraveti si poame in forma de cruce;

De Sfanta Parascheva se poate prezice vremea. Astfel, daca ziua de 14 octombrie este frumoasa sau mohorata, tot asa vor fi si celelalte sarbatori de peste an. Iar daca zilele de toamna de pana acum nu au fost ploioase, este semn ca iarna se va lasa curand.

Ciobanii, dimineata, cauta sa vada cum s-au culcat oile: daca stau gramada, iarna va fi grea; daca stau imprastiate, va fi usoara.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos