Acasă Sanatate Grasimea din zona abdominala anunta iminenta unei boli grave! Peste trei milioane...

Grasimea din zona abdominala anunta iminenta unei boli grave! Peste trei milioane de romani sunt afectati!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

 

Peste trei milioane de romani sunt in faza de prediabet, iar cei mai multi nu constientizeaza acest lucru. Asa ca nu iau masurile necesare pentru a evita instalarea diabetului zaharat. Prediabetul creste si riscul de infarct si accident vascular cerebral.

Prof. dr. Cristian Serafinceanu, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, a vorbit la Digi 24 de acest subiect.

Exista doua feluri de prediabet: cresterea glicemiei matinale, forma mai usoara, si alterarea tolerantei la glucoza, forma mai grava.

De obicei, prediabetul este asimptomatic, dar sunt anumite semne care pot indica acest diagnostic: sete excesiva, urinat frecvent, vedere incetosata, oboseala extrema.

„Daca observam ca ne creste circumferinta abdominala sau avem hipertensiune, trebuie sa le investigam si pe celelalte. Oricare dintre aceste simptome, de regula, le asociaza si pe celelalte.

Daca sunt niste populatii de risc, mai frecvent la barbati, mai frecvent dupa 40 de ani, daca in familie exista rude cu diabet zaharat de tip 2, daca descoperim o hipertensiune sau un colesterol crescut sau trigliceridele crescute, atunci trebuie sa le investigam si pe celelalte pentru a vedea daca exista acest sindrom metabolic.” spune specialistul.

Modificarea stilului de viata poate preveni transformarea prediabetului in diabet.

„Pentru a nu ajunge la diabet trebuie optimizat stilul de viata. Adica sa scada in greutate, macar 5-10% in urmatoarele 6 luni, trebuie sa faca un efort fizic moderat, 150 de minute de efort fizic moderat sau intens, sa renunte la fumat si sa aiba un regim de somn adecvat, intre 6 si 8 ore pe zi.

in alimentatie, trebuie sa scada aportul caloric si renuntarea la alimentele cu index glicemic mare. De asemenea, redusa sarea, consumarea suficienta de apa.”, recomanda prof. dr. Cristian Serafinceanu.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos