Acasă World O gaura gigantica din Antarctica se extinde, iar oamenii de stiinta nu...

O gaura gigantica din Antarctica se extinde, iar oamenii de stiinta nu au inca o explicatie!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

 

O gaura uriasa s-a cascat in mijlocul Marii Weddell, o vasta pustietate de gheata din Antarctica. Nu este prima oara cand se intampla asa ceva.

Gaura este o specie de polinie, un canal navigabil printre gheturi marine. Dar polinia din largul Marii Weddell este cu totul unica, spun oamenii de stiinta, potrivit Business Insider.

Distanta este cea care o diferentiaza categoric de restul poliniilor, care apar de obicei in apropierea tarmului si nu in largul coastei.

1974, acesta este anul in care cercetatorii au vazut prima oara in Antarctica o polinie similara celei de acum, cu o deschidere larga cat statul Oregon, sustine NASA. Apoi, canalul a disparut, pentru a se ivi din nou doi ani mai tarziu, in timpul unei ierni australe, ca sa se inchida iarasi sub tone de gheata.

Decenii mai tarziu, in 2016, un satelit NASA a depistat reaparitia poliniei, dar semnificativ mai mica decat cea din secolul XX.

in decursul unui an, deschizatura a crescut exponential, ajungand la o suprafata de marimea Maryland-ului. Dar chiar si asa, este de cinci ori mai mica decat „geamana” ei din 1974.

Oamenii de stiinta nu pun acest fenomen pe seama incalzirii globale, ci il considera mai degraba ca fiind parte a unui proces ciclic, insa unul invaluit in mister, pentru care nu au explicatii clare.

„De ce polinia a fost prezenta in anii 1970, iar apoi a disparut pana recent? Polinia a aparut si inainte de 1970, iar noi asistam la un proces periodic care se petrece o data la 40 de ani? Totusi, daca a avut loc inainte de momentul primei aparitii, nu avem dovezi stiintifice despre asta”, a explicat Willy Weeks, un geofizian al Universitatii din Alaska.

„Chiar nu stim ce se intampla”, a marturisit Catherine Heuze de la Universitatea din Goteborg.

Specialistii spera sa afle mai multe informatii despre polinie cu ajutorul unui proiect finantat de Fundatia Nationala de stiinta, care studiaza clima din Oceanul Antarctic.

Este vorba despre un flotor robotizat, trimis luna trecuta in polinia din Marea Weddell pentru a obtine date relevante.