Cercetatorii suedezi au descoperit numele lui Allah brodat pe haine de inmormantare viking, informeaza The Independent.

Elementele brodate din matase au fost initial considerate decoratiuni obisnuite din epoca vikinga, insa o reexaminare realizata de arheoloaga Annika Larsson de la Universitatea din Uppsala a dezvaluit ca acestea erau de fapt caractere geometrice in scrierea kufica.

Ele au fost descoperite pe fasii de material, precum si pe articole de imbracaminte, in doua situri funerare, sugerand ca obiceiurile funerare ale vikingilor au fost influentate de Islam, noteaza publicatia britanica.

Fasiile contin caractere ale acestei vechi scrieri arabe, care il invoca atat pe Allah, cat si pe Ali. in epoca vikinga, caracterele kufice decorau mozaicuri, monumente funerare si mausolee, in principal din Asia Centrala.

„Un detaliu interesant: cuvantul ‘Allah’ este redat in oglinda”, a precizat Larsson. „Poate ca a fost o incercare de a scrie rugaciuni, astfel incat sa poata fi citite de la stanga la dreapta”, a completat ea.

„Faptul ca sustinem adesea ca obiectele orientale din mormintele din epoca vikinga nu puteau fi decat rezultatul jafurilor sau al comertului cu Orientul nu functioneaza ca model explicativ, deoarece inscriptiile apar in imbracamintea tipica din epoca vikinga”, a explicat ea.

„Este un gand uluitor ca fasiile de material, la fel ca si costumele, au fost realizate la vest de zonele locuite de musulmani. Probabil ca obiceiurile de inmormantare ale vikingilor au fost influentate de Islam si de ideea unei vieti vesnice in Paradis dupa moarte”, a adaugat ea.

„in Coran este scris ca locuitorii paradisului vor purta haine de matase, ceea ce, alaturi de inscriptiile de pe fasii, ar putea explica prezenta pe scara larga a matasii in mormintele din epoca vikinga. Inscriptiile apareau in egala masura in mormintele barbatilor si femeilor”, a precizat cercetatoarea.

Studiul anterior al acesteia a descoperit utilizarea pe scara larga a matasii in timpul epocii vikinge din Scandinavia, a indicat Universitatea din Uppsala.

Sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.