Acasă World Obiceiul multor romani aduce moartea! Vezi daca si tu obisnuiesti sa faci...

Obiceiul multor romani aduce moartea! Vezi daca si tu obisnuiesti sa faci asta

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Unii il numesc tic, altii boala – onicofagie, si de regula, debuteaza din copilarie. Este vorba de obiceiul de a ne roade unghiile, la care apelam mai ales atunci cand suntem stresati. Putini stiu insa ca se poate muri din asta.

In urma cu doi ani, presa britanica a relatat cazul unui barbat de 40 de ani, care si-a pierdut viata din cauza ca obisnuia sa isi roada unghiile pana la carne. Atunci cand avea o dispozitie proasta, cand era stresat, anxios sau deprimat, John Gardener, un arbitru amator de fotbal in varsta de 40 de ani, obisnuia sa-si roada unghiile.

Cu unghiile sangerand mai mult decat de obicei, barbatul a ajuns la spital, unde medicii au constatat ca ranile se infectasera. Pe fondul septicemiei, a facut un stop cardiac. Medicii au incercat sa-i salveze viata taindu-i varful degetului pentru a impiedica infectia sa se extinda si i-au administrat antibiotic timp de 2 saptamani. Din pacate, barbatul nu a supravietuit.

Cauzele onicofagiei
Cauzele onicofagiei sunt multiple si, in general, de natura psihologica. Cel mai frecvent, obiceiul roaderii unghiilor debuteaza in copilarie, pur si simplu din plictiseala, din cauza foamei sau din pricina frustrarii.

Peste 60% dintre copii obisnuiesc sa-si roada unghiile sau sa tina degetul in gura ca mijloc de autoalinare, linistire. Incidenta onicofagiei este din ce in ce mai mica in cazul persoanelor peste 18 ani. Totusi, in jur de 25-30% dintre adulti obisnuiesc sa-si roada obsesiv unghiile, scrie bzi.

Consecintele asupra sanatatii
Onicofagia nu este doar o problema estetica la nivelul unghiilor, aceasta tulburare poate avea consecinte atat asupra starii de sanatate, cat si asupra vietii sociale. Unele persoane ajung sa-si roada unghiile pana la sange, altele chiar si in somn.

Rezultatul: varfurile degetelor sunt inflamate si foarte dureroase, apar leziuni ale cuticulelor, unghiile sunt roase din carne si au un aspect urat. Mai mult decat atat, persoanele care au acest obicei pot suferi infectii la radacina unghiilor sau la nivelul gurii din cauza transmiterii microbilor de pe maini in gura si invers.

In cazuri extreme pot aparea depozite de puroi pe degetele umflate si rosii. in plus, onicofagia poate conduce la probleme dentare, infectii ale gingiilor si favorizeaza aparitia cariilor.

Pe plan psihologic, onicofagia influenteaza in mod negativ calitatea vietii persoanelor afectate, care constientizeaza ca au o problema de care nu pot scapa, se simt complexate din aceasta cauza, pot suferi de anxietate, ajung sa evite relatiile sociale.