Acasă Sanatate Ce nu ti-a spus nimeni despre ciocolata neagra! Un nutritionist celebru dezvaluie...

Ce nu ti-a spus nimeni despre ciocolata neagra! Un nutritionist celebru dezvaluie adevarul

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

In ciocolata exista o cantitate mare de cacao si aceasta este bogata intr-o serie de substante numite flavonoizi, compusi care se sintetizeaza natural in anumite plante, recunoscute a avea proprietati miraculoase asupra sanatatii, afirma nutritionistul Lygia Alexandrescu.

Ea precizeaza insa ca grasimile din ciocolata cu lapte sunt saturate, iar consumul lor creste componenta nociva a colesterolului si deci riscul de boala coronariana.

„In pastaia de cacao exista semintele de cacao si acestea contin un procent mare (20%) de flavonoizi. Flavonoizii se mai gasesc intr-o mare varietate de plante: afine, mere, alune, ceapa, ceai verde, etc. Proprietatile flavonoizilor au devenit un subiect foarte discutat atat in media, cat si in jurnalele de specialitate. S-a dovedit experimental ca, prin consumul de alimente de origine vegetala bogate in flavonoizi, organismul este protejat impotriva stresului oxidativ, adica isi manifesta capacitatea de substanta antioxidanta”, explica nutritionistul, citat de Agerpres.

Lygia Alexandrescu reaminteste ca antioxidantii ajuta celulele organismului sa reziste la atacul radicalilor liberi care se formeaza in corp in urma proceselor biochimice cum ar fi: digestia unor alimente foarte procesate, inspirarea unui aer incarcat cu substante toxice (noxe, nicotina, etc).

„Atunci cand cantitatea de antioxidanti din organism scade, radicalii liberi actioneaza negativ si variat asupra organismului, de la cresterea nivelului colesterolului sanguin si pana la modificarea structurii membranei celulare si aparitia celulelor tumorale. Asadar, antioxidantii si, in special, flavonoizii au o importanta deosebita pentru organismul uman. si, dupa cum se stie ca in cacao se gasesc mari cantitati de flavonoizi care raman biodisponibili si in ciocolata, s-a emis aceasta ipoteza despre beneficiul ciocolatei cu multa cacao, adica a ciocolatei amare sau negre. Acesta este motivul pentru care ciocolata neagra trebuie preferata ciocolatei cu lapte sau cu alte insertii cum ar fi alunele, cerealele, caramelul sau stafidele”, afirma nutritionistul.

Lygia Alexandrescu spune ca „vestea buna” in ceea ce priveste ciocolata neagra „nu sustine in niciun fel consumul regulat sau excesiv de ciocolata amaruie”. „Niciun studiu clinic nu indica un consum anume de ciocolata amara pentru ca aceasta sa fie benefica sanatatii”, arata nutritionistul.