Chimioterapia a fost unul dintre tratamentele primare impotriva cresterii celulelor canceroase in mai multe tipuri de cancer. In prezent, cercetarile arata ca aceasta metoda de tratament ar putea exacerba prezenta si cresterea celulelor canceroase, in special in cazul cancerului mamar.

Un protocol de tratament comun in cazul pacientilor care sufera de cancer mamar este chimioterapia urmata de indepartarea chirurgicala a tumorii. Se crede ca medicamentele pentru chimioterapie ajuta atat la diminuarea dimensiunii tumorii, cat si la prevenirea raspandirii celulelor canceroase din organism. Totusi, acum se pare ca se poate intampla exact contrariul.

Chimioterapia poate determina cresterea circulatiei celulelor canceroase

Se crede ca acest lucru se intampla datorita faptului ca un mecanism de reparare este pornit de tratamentul toxic, ceea ce le permite celulelor sa creasca din nou si mai puternice. Chimioterapia pare sa creeze mai multe cai de circulatie a vaselor de sange si, la randul lor, sa permita cancerului sa se raspandeasca mai usor in alte parti ale corpului.

Colegiul de Medicina Albert Einstein din cadrul Universitatii Yeshiva din New York a descoperit ca aceste canale ale vaselor de sange au fost mai mari in cazul celor 20 de pacienti care au primit doua dintre cele mai frecvent utilizate medicamente pentru chimioterapie.

De asemenea, s-a descoperit ca soarecii de laborator care au primit acest tratament pentru cancer de san au suferit o mult mai buna circulatie a celulelor canceroase catre plamani si catre restul corpului.  Dr. George Karagiannis de la Colegiul de Medicina Albert Einstein din cadrul Universitatii Yeshiva sugereaza ca pacientii care sufera de cancer de san ar trebui monitorizati in timpul chimioterapiei pentru a preveni crearea acestor noi “porti”, prin care cancerul se poate raspandi catre alte parti ale corpului.

Rata de succes a chimioterapiei este neglijabila pentru cele mai multe tipuri de cancer, inclusiv cancerul de san.  O cantitate mica de tesut tumoral ar putea fi testata dupa doza initiala de chimioterapie. Daca au fost constatate valori crescute, chimioterapia ar putea fi oprita si interventia chirurgicala ar putea fi urmata ulterior de chimioterapie. Studiul a fost publicat in revista Science Translational Medicine. Cercetatorii planifica sa studieze daca acelasi efect are loc si in cazul altor tipuri de cancer.

Sursa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.