Acasă World O tableta din argila, veche de 3.700 de ani, schimba istoria pe...

O tableta din argila, veche de 3.700 de ani, schimba istoria pe care o stim!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

O descoperire recenta ar putea schimba istoria matematicii. O tableta din argila, veche de 3.700 de ani, a demonstrat ca Babilonienii inventasera trigonometria cu 1.500 de ani inaintea grecilor si foloseau „metode matematice sofisticate”, care ar putea aduce schimbari inclusiv in matematica predata astazi, relateaza The Telegraph.

Tableta, numita Plimpton 332, a fost descoperita la inceputul anilor ’90, in sudul Irakului, de catre arheologul si diplomatul american Edgar Banks, cel care a fost si sursa de inspiratie pentru filmele din seria „Indiana Jones”.

Un studiu recent al cercetatorilor de la Universitatea New South Wales, din Australia, a reusit sa descifreze pe tableta poate cel mai vechi si corect tabel trigonometric, care era folosit cel mai probabil de arhitectii din antichitate pentru a construi temple, palate si canale.

Spre deosebire de trigonometria din zilele noastre, babilonienii foloseau un sistem sexagesimal, spre deosebire de cel zecimal folosit acum. intrucât 60 este mai usor de impartit la 3, expertii care au studiat inscriptiile de pe tableta cred ca aceste calcule ale babilonienilor aveau un grad de acuratete mai mare.

„Cercetarea noastra arata ca Plimpton 332 descrie formele de triunghiuri dreptunghice folosind un sistem trigonometric bazat pe fractii, si nu pe unghiuri si cercuri”, a declarat Daniel Mansfield, profesor al scolii de Matematica si Statisctica a universitatii australiene.

„Vorbim despre un model matematic fascinant, care demonstreaza o gândire de geniu, indubitabil. Aceasta tableta contine nu numai cel mai vechi tabel trigonometric din lume, dar are o acuratete incontestabila. Acest lucru are o relevanta majora pentru lumea moderna. Matematica babilonienilor este considerata invechita, insa are aplicatii practice in sondaje, in grafica si educatie”, a mai adaugat el.

Studiul a fost publicat in Historia Mathematica, jurnalul oficial al Comisiei Internationale pentru Istoria Matematicii.

Sursa: Digi24