Uimitoarele beneficii ale prunelor uscate pentru osteoporoza si pentru imbunatatirea sanatatii osoase au fost studiate de cercetatorii de la Universitatea de Stat din Florida si de la Universitatea de Stat din Oklahoma. Pentru acest studiu, cercetatorii au testat femeile aflate in postmenopauza in doua grupuri timp de un an.

Un grup de 55 de femei a consumat echivalentul a 10 prune sub forma uscata (100 grame) pe zi, in timp ce cel de-al doilea grup a consumat o cantitate echivalenta de mere uscate. Toti participantii au primit, de asemenea, 500 mg de calciu zilnic si 400 mg de vitamina D zilnic. La sfarsitul studiului, grupul care a consumat prune uscate a avut o densitate osoasa ridicata, ata la nivelul coloanei vertebrale, cat si la nivelul antebratului.

Cecetatorul Bahram H. Arjmandi, de la Universitatea de Stat din Florida, a testat numeroase alte fructe, inclusiv curmale, smochine, stafide si capsiuni pentru eficienta acestora in imbunatatirea sanatatii oaselor. Cu toate acestea, nici unul nu s-a apropiat de eficacitatea prunelor uscate.

Atat barbatii, cat si femeile sunt supusi riscului de osteoporoza pe masura ce imbatranesc

Se crede ca prunele uscate functioneaza prin suprimarea defalcarii osoase (resorbtie). Persoanele in varsta, in special femeile, sunt predispuse la resorbtie, depasind rata de crestere si de regenerare osoasa. Efectele prunelor uscate ofera o promisiune extraordinara femeilor care se confrunta cu aceasta problema pe masura ce imbatranesc. Cu toate acestea, oricine isi poate imbunatati sanatatea osoasa cu aceasta solutie naturala. Rezultatele cercetarilor au fost publicate in British Journal of Nutrition.

Femeile pierd o medie de 3 pana la 5% din densitatea osoasa pe an in timpul primelor 5 pana la 7 ani de menopauza. Totusi, barbatii se confrunta de asemenea cu deteriorarea sanatatii osoase si a densitatii osoase incepand cu varsta de 65 de ani. Cercetatorul Bahram Arjmandi incurajeaza persoanele sa nu astepte pentru a adresa problema sanatatii osoase pana in stadiul in care apare o fractura sau o diagnosticare a osteoporozei.  Adultii ar putea lua in considerare posibilitatea de a include prune uscate in dieta lor incepand de la varsta de 40 de ani si sa creasca treptat consumul.

Sursa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.