Acasă Sanatate O noua teorie a oamenilor de stiinta ar putea duce la vindecarea...

O noua teorie a oamenilor de stiinta ar putea duce la vindecarea cancerului!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

O echipa de oameni de stiinta de la Universitatea Washington din St. Louis, Statele Unite, a descoperit ca celulele adulte pot juca si ele, in anumite conditii, un rol esential in dezvoltarea tumorilor, informeaza Xinhua.

Cercetatorii au descoperit ca celulele adulte sunt capabile sa revina la o stare similara cu cea a celulelor stem cu diviziune rapida. Atunci cand celulele adulte revin la statutul asemanator cu cel al celulelor stem, ele pot transmite mutatiile acumulate de-a lungul timpului contribuind astfel la cresterea riscului ca acele celule sa se dezvolte in leziuni precanceroase.

„Ne-am concentrat mult atentia pe intelegerea rolului celulelor stem in dezvoltarea cancerului, insa nu a existat o preocupare privind celulele adulte”, a declarat cercetator-sef Jason C. Mills, profesor de medicina in cadrul Departamentului de gastroenterologie la universitatea mentionata.

„Insa se pare ca atunci cand celulele adulte revin la starea de celule stem cu diviziune rapida, acest lucru creeaza probleme ce pot conduce la cancer”, a adaugat acesta.

Descoperirea facuta in urma studiilor de laborator efectuate pe soareci si pe celule gastrice umane ridica de asemenea intrebari cu privire la modul in care celulele canceroase se pot sustrage tratamentului. In cadrul studiilor efectuate pe soareci cu rani la nivelul mucoasei gastrice, oamenii de stiinta au blocat capacitatea organismului lor de a apela la ajutorul celulelor stem pentru vindecare.

Insa chiar si fara acestea, soarecii au dezvoltat o stare precanceroasa din cauza celulelor gastrice adulte care au revenit la starea de celula stem pentru a trata leziunea. In urma analizelor unor mostre de tesut de la zece persoane diagnosticate cu cancer gastric, cercetatorii au descoperit dovada ca celulele gastrice adulte au revenit la starea de celula stem si au inceput sa manifeste un comportament diferit si sa se divida rapid. Oamenii de stiinta lucreaza in prezent la identificarea medicamentelor care ar putea bloca starea precanceroasa prin prevenirea proliferarii si divizarii celulelor adulte. Studiul, care ar putea modifica ceea ce credeau cercetatorii pana acum cu privire la originile cancerului, a fost publicat in jurnalul ”Gastroenterology”.

sursa: Agerpres