Acasă Stirile zilei Stiinta O noua sursa de apa UMBLA LIBERA PRIN UNIVERS!

O noua sursa de apa UMBLA LIBERA PRIN UNIVERS!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

O noua sursa de apa a fost detectata in jurul asteroidului Ceres, cel mai mare corp ceresc al centurii principale de asteroizi, situata intre orbitele planetelor Marte si Jupiter.

Descoperirea, potrivit studiului publicat in revista Nature, a fost facuta in urma observatiilor efectuate, intre noiembrie 2011 si martie 2013, cu telescopul Herschel, cel mai puternic telescop cu infrarosu din Europa, dezactivat in iunie 2013, dupa patru ani de functionare.

Ceres elibereaza vapori de apa cu o frecventa de sase kilograme pe secunda, a stabilit echipa internationala de astronauti, condusa de Michael Küppers, de la Centrul de astronomie spatiala europeana (ESAC), afiliat Agentiei spatiale europene (ESA).

„Este prima detectare autentica de vapori de apa din jurul unui asteroid”, declarat unul dintre autorii studiului, Dominique Bockelée-Morvan, de la Observatorul din Paris.

Descoperit in 1801, de Giuseppe Piazzi, asteroidul Ceres are o forma sferica, cu un diametru de 960 de kilometri. Oamenii de stiinta considera ca s-a format dintr-un nucleu din piatra, inconjurat de o mantie de gheata.

Teoria potrivit careia unul dintre componentele principale ale asteroidului este apa este vehiculata de circa 30 de ani, insa este pentru prima oara cand moleculele de apa au fost identificate direct, sub forma gazoasa, iesind la suprafata corpului ceresc.

Astronomii au fost in masura sa stabileasca faptul ca apa tasneste din doua surse localizate exact, asemanatoare cu doua „gheizere uriase”, a precizat Centrul national al cercetarii (CNRS) intr-un comunicat.

Conform echipei coordonate de Michael Küppers, fenomenul de evaporare a apei ar putea avea doua cauze. Prima cauza ar putea consta intr-un fenomen de „sublimare” – transformarea ghetii direct in vapori -, asa cum se intampla cand o cometa se apropie de Soare. A doua cauza ar putea fi, dimpotriva, fenomenul de „criovulcanism”, in timpul caruia vulcanii de gheata, detectati si pe suprafata lui Titan, satelitul planetei Saturn, nu erup lava, ci elemente volatile, cum ar fi apa.

Ceres este primul asteroid descoperit si cel mai mare corp ceresc din centura de asteroizi a sistemului solar. Din 2006, Ceres a fost, totodata, clasat in mod oficial ca „planeta pitica”, asemenea lui Pluto.

Sursa: mediafax.ro