Acasă Stirile zilei Stiinta O MUMIE datand de acum 5.600 de ani a fost descoperita intr-un...

O MUMIE datand de acum 5.600 de ani a fost descoperita intr-un MORMANT in Egipt! FOTO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

O mumie veche de 5.600 de ani a fost descoperita intr-un mormant in sudul Egiptului, oamenii de stiinta clasand-o ca o descoperire extrem de importanta care va ajuta sa se cunoasca ritualurile din acea perioada.

Mormantul, situat in regiunea Kom al-Ahmar, intre Luxor si Assuan, a fost construit inainte de domnia lui Narmer (din 3185 i.e.n. pana in 3125 i.e.n.), primul rege care a unificat Egiptul de Sus cu Egiptul de Jos si care este considerat de unii drept fondatorul primei dinastii de faraoni, se afirma in comunicatul emis miercuri de Ministerul Antichitatilor, coordonatorul sapaturilor arheologice, citat de AFP.

Mumia a fost descoperita in situl Hierakonpolis, supranumit si Orasul Soimului, acesta fiind de altfel numele dat de vechii greci orasului Nekhen, capitala regatului Egiptului de Sus predinastic, unde era adorata de mii de ani pasarea asimilata zeului Horus, una dintre cele mai vechi divinitati egiptene. In situl Hierakonpolis au fost descoperite mormintele regilor Narmer si Ka, acesta din urma fiind unul dintre ultimii monarhi din perioada predinastica.

„Importanta acestui mormant vine din faptul ca tot continutul sau a ramas inchis”, in timp ce cele mai multe dintre morminte au fost jefuite de-a lungul mileniilor, „si din faptul ca starea lui de conservare va oferi o sansa arheologilor de a invata mai multe lucruri despre ritualurile din acea perioada”, a declarat Renee Friedman, coordonatoarea echipei internationale de arheologi din acel sit.

In afara de acea mumie, care pare sa fi apartinut unui adolescent sau unui tanar adult, mormantul contine si statueta din fildes a unui barbat cu barba, 10 piepteni din fildes, diverse instrumente si arme.

Sursa: mediafax.ro