Nutritionistul Mihaela Bilic: „Nu avem ce sa facem cu excesul de calorii. Decat grasime! Nu suntem construiti sa mancam in fiecare zi!!

„Nu suntem facuti pentru a trai cu mancare din belsug. Nu suntem construiti sa mancam in fiecare zi, cu atat mai mult de 3 ori/zi. Nu avem mecanisme naturale de slabit si nici nu avem ce sa facem cu excesul de calorii. Decat grasime”, scrie nutritionistul Mihaela Bilic pe Facebook.

„Nu stim sa evaluam continutul de energie din alimente, notiunea de mult sau putin e masurata din ochi, iar ei ne pacalesc. Nu avem receptori pentru gustul gras, nu putem sa facem diferenta intre una sau doua limguri de ulei. Doar ficatul/bila trag semnalul de alarma cand exageram grav.
Natura ne-a vrut pofticiosi si mancaciosi, cand gaseam mancare trebuia sa ne umplem burta maxim si sa facem cat mai multe depozite de grasime, din care apoi sa putem supravietui cand nu aveam mancare. Doar ca acum avem. Din abundenta! Natura a lasat alimente simple, pe care noi trebuia sa le mestecam/prelucram din greu pentru a extrage din ele nutrientii. Daca am manca sfecla sau trestie de zahar, n-ar exista pericolul de supraconsum.

Daca am decoji semintele de floarea soarelui una cate una, n-am depasi doza optima de 1 lingura de ulei/zi. Daca n-ar exista alimente prelucrate si procesate, ar trebui sa gatim pornind de la ingrediente simple si atunci am sti cu siguranta ce avem in farfurie.

Realitatea e ca mancam mult si concentrat, un fel de super-food, totul e cu mai multe proteine, grasimi, zahar. Totul e cu multe calorii. Suntem programati sa ne ingrasam, natura nu vede in asta o problema, tine de supravietuire. Problema e cand mai intram la hibernare, pentru ca grasimea de rezerva nu se consuma decat in perioade de penurie alimentara. Si asta nu se mai intampla, cel putin nu curand, nu in Europa”, conchide Mihaela Bilic.

spre