Mai mereu ai senzatia sa nu te mai opresti din mancat? Ei bine trebuie sa stii ca sunt cativa factori chiar surprinzatori care pot influenta declansarea dorintei de a manca, potrivit dailymail.co.uk.
- SENZATIA DE FOAME, PE CALE DE A FI INVINSA! SECRETUL CONSTA INTR-O PULBERE EXTRASA DIN SPANAC!
- INCALZIREA GLOBALA VA FACE CA OMENIREA SA MOARA DE FOAME
Apetitul este controlat prin intermediul unui hormon numit grelina, dar sunt o multime de lucruri care pot perturba acest proces de control al poftei de mancare.
Un studiu al cercetatorilor de la Aberdeen University din Londra arata ca celulele cerebrale responsabile cu controlul apetitului isi incetinesc activitatea pe masura ce oamenii imbatranesc, ceea ce duce, in cele din urma la o crestere in greutate incepand cu varsta mijlocie. Acest lucru este explicat prin faptul ca sentimentul de „satul” se instaleaza mai greu, ceea ce ii face pe oameni sa manance mai mult.
Exista insa si alti factori care pot influenta apetitul.
8. Somnul insuficient
Un lucru relativ acceptat este acela ca oamenii se simt mai infometati cand sunt obositi, dar acest efect este ceva mai complicat in cazul femeilor. Un studiu din 2011 al cercetatorilor americani de la Columbia University arata ca persoanele care nu dorm destul mananca cu 300 de calorii mai mult pe zi, comparativ cu cele care se odihnesc cat au nevoie.
Acest lucru se intampla pentru ca organismul produce mai multa grelina, atunci cand oamenii nu dorm indeajuns. Acelasi studiu a aratat insa ca, in cazul femeilor, senzatia de foame in aceleasi conditii de somn putin este mai accentuata decat in cazul barbatilor. Acest lucru duce la un aport caloric de pana la patru ori mai mare decat in cazul barbatilor.
„Este posibil ca atunci cand suntem treji, organismul sa aiba nevoie de mai multa energie pentru a sustine starea de veghe si din aceasta cauza corpul are nevoie de hrana”, spune profesorul Russell Foster, director al Sleep and Circadian Neuroscience Institute la Oxford University. „Pare ca organismul cere carbohidrati si zaharuri, cum ar fi painea si dulciurile, care sunt alimente a caror energie se elibereaza rapid”, mai spune Russell Foster.