Acasă Timp liber Auto NU te lasa inselat! Ce drepturi ai in fata politistilor cand esti...

NU te lasa inselat! Ce drepturi ai in fata politistilor cand esti oprit in trafic!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Circula de o buna perioada de timp pe internet o povestioara cu iz de recomandare despre ce sa faci in fata politistilor rutieri cand esti oprit in trafic astfel incat sa nu te lasi, chipurile, inselat. Din nefericire foarte multi soferi iau de bune aceste recomandari care au fost deja demontate de politisti si avocati iar intreg textul respectiv este plin de aberatii care nu au nicio legatura cu realitatea.

Iata cum explica pe politisti.ro fiecare afirmatie in parte un politist pentru a putea conduce cu cap limpede.

ATENTIE! Ce drepturi aveti in fata organului de prevenire si control rutier… nu va incercati norocul!

1. Daca circulati regulamentar si sunteti oprit de un echipaj de politie, sau daca „v-a prins radarul” trebuie sa stiti ca aveti si drepturi nu doar obligatii. Politistii sunt obligati sa respecte anumite reguli si sa va prezinte anumite acte atunci cand ele sunt solicitate de „cel oprit” in trafic. Neprezentarea acestora si notarea refuzului organului de a prezenta aceste acte pot duce la anularea unei eventuale amenzi.

Care e realitatea…

Intr-adevar politistul are obligatii si trebuie sa respecte anumite proceduri, dar acest lucru nu duce la anularea sanctiunilor aplicate de acesta. Respectarea de catre politist a procedurilor si a obligatiilor ce ii revin sunt chestiuni de bucatarie interna, iar verificarea si sanctionarea unor eventuale incalcari este atributul exclusiv al sefilor ierarhici ai politistului, in niciun caz al conducatorului auto, al cetateanului de pe strada sau al contribuabilului ce are impresia ca politistul e angajatul sau si e dator sa-i cante in struna. Cazurile de anulare a proceselor verbale de constatare a contraventiilor sunt prevazute expres in legislatie, mai exact in Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, nu dupa cum isi inchipuie orice habarnist.

 

 

2. Trebuie sa se prezinte (ai dreptul sa-i ceri legitimatia, sa ti-o arate. Pe care este inscris numarul sau… E foarte folositor acesta in instanta).

 

Care e realitatea…

Legea 218 din 23 aprilie 2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane prevede:

ART. 41

(1) In exercitarea atributiilor de serviciu politistul este obligat sa prezinte insigna sau legitimatia de serviciu, dupa caz, pentru a-si face cunoscuta, in prealabil, calitatea, cu exceptia situatiilor in care rezultatul interventiei sau siguranta ulterioara a politistului ar fi periclitata.

In concluzie, politistul este obligat sa se legitimeze doar daca nu are in piept insigna, in caz contrar nu mai e obligat sa prezinte si legitimatia de serviciu, iar din ce am vazut cu totii in ultimii ani in special politistii rutieri din cadrul Politiei Rutiere au pe langa insigna de politist si un ecuson cu numele.

CITESTE MAI DEPARTE>>>>>>