Nesiguranta economica si financiara se poate traduce prin reale dureri fizice. Legatura poate parea surprinzatoare, insa a fost verificata prin analiza unei serii de studii ale caror rezultate au fost coroborate de o echipa de cercetatori americani de la Universitatea Virginia, relateaza ziare.com, care citeaza Passion Sante.

Zeci de mii de persoane au participat in total la studiile realizate fie prin chestionare, fie in laborator, fie prin consultarea unor baze de date oficiale. Au fost puse in evidenta doua lucruri. In primul rand, nesiguranta economica constituie un factor de risc pentru dureri fizice si reduce pragul de toleranta a durerii.

In al doilea rand, persoanele aflate intr-o situatie financiara dificila consuma mult mai multe medicamente impotriva durerilor. Aceasta legatura este observata in caz de nesiguranta financiara personala (indeosebi somaj) si intr-un context mai general de insecuritate economica (de exemplu, tara in criza), fie actuala, fie previzibila.

Efectele constau in stres si anxietate, consecintele nefaste intarind sentimentul de pierdere a controlului. Aceste efecte psihologice se traduc prin manifestari fizice, respectiv dureri.

Autorii sustin ca lucrarile lor arata ca este vorba de o asociere „solida”. „Nesiguranta economica face rau la modul propriu”, afirma ei. O pista de cercetare pentru atenuarea acestor efecte ar putea fi tehnicile de gestionare a stresului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.