Bauturile carbogazoase si altele din categoria celor dulci provoaca anual circa 184.000 de decese la nivel mondial, potrivit unui studiu publicat luni in revista americana ‘Circulation’, informeaza AFP.

Aceasta este prima cercetare globala detaliata asupra impactului consumului acestor bauturi având ca rezultat ‘decesul’ si ‘invaliditatea’ determinate de diabet, boli cardiovasculare si cancer.

In acest studiu, cercetatorii au stabilit ca 133.000 de decese legate de consumul acestor bauturi s-au produs ca rezultat al diabetului, 45.000 ca rezultat al bolilor cardiovasculare si 6.450 al cancerului.

„Multe țari au un numar mare de decese care rezulta dintr-un singur factor alimentar cunoscut, si anume sucurile si alte bauturi din fructe sau dulci cum ar fi ‘ice tea’, reducerea drastica a consumului sau eliminarea lor trebuind sa fie o prioritate la nivel global”, a explicat dr. Dariush Mozaffarian, decan al Facultații de stiințe ale Nutriției de la Universitatea Tufts din Boston (Massachusetts) si principalul autor al studiului.

Din cercetare nu au facut parte sucurile de fructe naturale stoarse in intregime, menționeaza AFP.

Estimarile de consum s-au facut pornind de la 62 de anchete alimentare efectuate asupra unui numar de 61.1971 de persoane, intre anii 1980 si 2010, in 51 de țari. Cercetatorii au estimat, de asemenea, cantitațile de zahar disponibile la nivel național din 187 de țari si au facut o corelare cu frecvența cazurilor de diabet zaharat, de boli cardiovasculare si de cancer in diferite regiuni geografice si la diferite populații.

Impactul consumului de sucuri si alte bauturi dulci asupra mortalitații variaza semnificativ intre diferitele populații, de la o rata de mai puțin de un procent in Japonia, la vârsta de peste 65 de ani, la una de 30% la mexicanii sub 45 de ani.

Printre cele 20 de țari cele mai populate, Mexicul a avut in perioada studiului cea mai mare rata a mortalitații atribuite consumului de bauturi carbogazoase si alte bauturi dulci, cu 405 decese la un milion de adulți sau 24.000 de decese pe an. Statele Unite au fost pe locul al doilea, cu 125 de decese anual la un milion de adulți sau 25.000 de decese pe an.

Aproximativ 76% din decesele legate de consumul de sucuri si de alte bauturi dulci au fost inregistrate in țarile cu venituri mici si medii.

In total, proporția de tineri adulți cu boli cronice cum ar fi diabetul atribuite bauturilor carbogazoase si altor bauturi dulci a fost mai mare decât la persoanele in vârsta, releva studiul citat de AFP.

Sursa. Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.