Acasă Stirile zilei Noul Papa, Francisc I si-a pierdut un plaman in adolescenta!

Noul Papa, Francisc I si-a pierdut un plaman in adolescenta!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Noul Papa si-a pierdut un plaman in urma unei infectii in adolescenta, insa expertii medicali afirma ca aceasta nu a limitat cel mai probabil energia si actinunile pontifului, potrivit NBC News.

Cardinalul Jorge Mario Bergoglio din Buenos Aires, care va fi cunoscut ca Papa Francisc, pare sa fie in putere si sanatos si ar trebui sa aiba capacitatea pulmonara aproape de normal, a declarat doctorul Zeb Mosenifar, un expert pneumolog la Cedars Sinai Medical Center din Los Angeles.

„Fara sa il vad sau sa il consult, pot spune cu usurinta ca functioneaza la 85 sau 90 la suta din capacitatea cuiva de varsta sa care are ambii plamani si nu s-a ingrijit atat de bine”, a declarat Mosenifar.

Noul Papa si-a pierdut probabil plamanul cu peste 50 de ani in urma, intr-o vreme cand infectiile fungice sau pneumonia erau tratate pe cale chirurgicala deoarece antibioticele nu erau disponibile pe arie larga. Insa plamanul sau sanatos a crescut cel mai probabil si s-a extins pentru a acoperi capacitatea pulmonara aproape de normal intr-un an sau doi, a declarat Mosenifar.

Plamanii umani au o capacitate peste limita normala, motiv pentru care doctorii folosesc de obicei un singur plaman pentru transplanturi. Exista intre 30.000 si 40.000 de pacienti in SUA care traiesc cu un singur plaman in urma unui transplant si alte mii care au pierdut un plaman in urma unor boli sau traume, a mai declarat Mosenifar.

Sursa: mediafax.ro