Noul Suveran Pontif, Francisc I, are 76 de ani, face parte din ordinul iezuit, s-a nascut in Argentina, intr-o familie de italieni, si s-a remarcat prin pozitii teologice conservatoare, condamnand avortul, eutanasia, homosexualitatea si pledand pentru justitie sociala.

Jorge Mario Bergoglio s-a nascut la Buenos Aires pe 17 decembrie 1936, intr-o familie de italieni.

Dupa ce a studiat la seminarul teologic catolic din orasul Villa Devoto, Bergoglio a intrat in Societatea Iezuita in martie 1958. A obtinut diploma de licenta in Filosofie la Colegiul Máximo San José din San Miguel, apoi a predat Literatura si Psihologie la Colegiul „Inmaculada” din Santa Fe si la Colegiul „Salvador” din Buenos Aires.

A fost hirotonit preot in decembrie 1969, dupa care a absolvit Facultatea de Filosofie si Teologie din San Miguel.

In 1998, a fost numit Arhiepiscop de Buenos Aires, devenind cardinal in 2001.

Din punctul de vedere al gandirii teologice, Bergoglio este considerat apropiat de organizatia conservatoare laica Comuniune si Eliberare, o miscare afiliata Bisericii Romano-Catolice.

Cardinalul Bergoglio a avut pozitii impotriva avortului si eutanasiei, condamnand homosexualitatea, conform canoanelor apostolice, desi afirma ca persoanele homosexuale trebuie respectate ca toti ceilalti. Bergoglio s-a opus legalizarii casatoriilor persoanelor de acelasi sex in Argentina.

Din punctul de vedere al gandirii sociale a Bisericii, Bergoglio pledeaza pentru ajutarea saracilor si evidentiaza importanta justitiei sociale.

Sursa: mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here