Acasă Stirile zilei Stiinta Noi IPOTEZE privind originea apei pe Terra! Descoperirea din adancurile scoartei Pamantului...

Noi IPOTEZE privind originea apei pe Terra! Descoperirea din adancurile scoartei Pamantului explica aceste TEORII!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Noi ipoteze privind originea apei pe Terra au bagat cercetatorii in ceata dupa ce a fost descoperit un rezervor de apa de trei ori mai mare decat toate oceanele subterane descoperite pana acum in adancurile scoartei Pamantene, scrie The New Scientist.

In conditiile in care numerosi geologi sunt de parere ca apa a ajuns pe planeta prin intermediul unor comete care au lovit Pamantul, noua descoperire creeaza ipotezele unei teorii alternative referitoare la originea apei pe Terra, potrivit careia oceanele s-au format prin infiltrarea treptata a apei din interiorul Pamantului spre suprafata.

“Este o buna dovada ca apa provine dinauntru,” spune Steven Jacobsen, de la Northwestern University, Illinois.

Impreuna cu echipa lui, Jacobsen a folosit 2.000 de seismometre pentru a studia valurile seismice provocate de mai bine de 500 de cutremure, valuri care de deplaseaza in interiorul Pamantului, dar care pot fi detectate si la suprafata.

Masurand viteza valurilor la diferite adancimi, cercetatorii au putut deduce ce tipuri de roci strabat valurile. Astfel, stratul de apa a putut fi identificat ca urmare a incetinirii considerabile a valurilor seismice, care traverseaza mai greu straturile de apa decat cele de roca uscata.

Descoperirile lui Jacobsen sustin un studiu recent, realizat la o universitate canadiana de catre Graham Pearson, care a studiat un diamant adus la suprafata de eruptia unui vulcan, descoperind astfel ca diamantul continea fragmente de roca albastra, unde se afla stocata apa. Acum, Jacobsen isi propune sa verifice daca acest ocean subteran “infasoara” intreaga planeta.

Sursa: TOTB.ro