Acasă Stirile zilei Stiinta DOCUMENTE DECLASIFICATE: Catastrofa nucleara evitata in ultima secunda! DEZASTRUL ar fi fost...

DOCUMENTE DECLASIFICATE: Catastrofa nucleara evitata in ultima secunda! DEZASTRUL ar fi fost mai mare decat Hiroshima si Nagasaki la un loc! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Arhiva Nationala de Securitate a SUA a facut publice cateva documente declasificate care prezinta cum a fost evitata o catastrofa nucleara in ultimul moment. Se spune ca dezastrul provocat ar fi fost mai mare decat Hiroshima si Nagasaki la un loc.

In ianuarie 1961, un bombardier al Fortelor Aeriene americane s-a rupt in timp ce zbura pe deasupra Carolinei de Nord, iar din avion au cazut doua bombe nucleare care au lovit pamantul in apropierea orasului Goldsboro.

Accidentul ar fi putut provoca un dezastru mai mare decat cele de la Hiroshima si Nagasaki. In aceasta saptamana Arhiva Nationala de Securitate a SUA a declasificat documente care arata detalii despre incident si motivele pentru care acesta nu s-a tranformat intr-o catastrofa, scrie CNN.

Documentele declasificate arata ca una dintre bombe era armata in momentul in care a cazut pe pamant. Secretarul Apararii de la vremea respectiva, Robert McNamara, a declarat ca ”datorita norocului, defectiunea a doua fire din interiorul bombelor a facut ca explozia nucleara sa fie evitata”.

Pagubele provocate de eventuala explozie a bombelor sunt greu de estimat. Site-ul nuclearsecrecy.com a realizat o simulare a distrugerii: explozia uneia dintre bombe ar fi produs radiatii pe o raza de 24 de kilometri.Astazi, explozia ar produce moartea a peste 60.000 de oameni si ranirea altor 54.000, fara ca acest numar sa includa oamenii morti si raniti de prabusirea in sine a bombei. La vremea respectiva, bomba ar fi produs moartea a 28.000 de oameni si ranirea a 26.000.

Incidentul Goldsboro

Documentele declasificate arata ca bombardierul B-52 zbura deasupra Carolinei de Nord pe 24 ianuarie 1961 si a suferit o defectiune la aripa dreapta. Cand avionul s-a dezmembrat, cele doua bombe nucleare au cazut, fiind la un pas de a se detona.

Prima bomba, a carei parasuta s-a deschis, a aterizat intacta. Din fericire, sistemul care furniza puterea bombei de la un generator s-a defectat, ceea ce a a impiedicat explozia.

Cea de-a doua bomba, a carei parasuta nu s-a deschis, a cazut liber, iar la impactul cu solul s-a armat. Impactul a defectat insa o componenta a bombei, iar o explozie a fost din nou evitata.

Desi nu se stie cat de dese sunt aceste incidente, Departamentul Apararii a dezvaluit 32 de accidente in care au fost implicate arme nucleare, in perioada 1950-1980.

Cele doua bombe din incidentul Goldsboro cantareau 4.500 de kilograme, iar puterea de explozie era de 3.8 megatone. Puterea bombelor de la Hiroshima si Nagasaki a fost de 0.01 si 0.02 megatone.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos