Acasă Stirile zilei Social Nici nu ne dam seama pe ce COMOARA este asezata Romania: „Este...

Nici nu ne dam seama pe ce COMOARA este asezata Romania: „Este foarte ATRACTIVA dar nu stim s-o exploatam la POTENTIALUL pe care il are”!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Tara noastra are parte de o comoara foarte atractiva pe care habar nu avem s-o exploatam la potentialul real pe care il are. Este vorba chiar de Delta Dunarii, o regiune turistica deosebita in Romania.

Delta si-a revenit in ultimii ani, dupa scaderea pe care a avut-o intre 2005 si 2006, odata cu „febra gripei aviare“. Doar ca, „din pacate“, sustine Traian Badulescu, consultant in turism, nu este promovata aproape deloc.

„Sa nu uitam, totusi, ca Romania are peste 1.000 de kilometri de Dunare. Ar fi o idee foarte buna introducerea de croaziere scurte. Delta Camargue din Franta are 3% din suprafata Deltei Dunarii, iar Delta Padului are 5%. Ambele delte primesc intre doua si patru milioane de turisti pe an. Ceea ce inseamna ca si Delta noastra ar putea veni mai multi turisti fara a dezechilibra sistemul“, puncteaza Badulescu.

Cu o precizare, totusi: sa dispara problema transportului. Pentru ca, desi avem Autostrada Soarelui, care simplifica mult drumul pana la Cernavoda sau Constanta, drumul pana la Tulcea, avand o singura banda de sens, dureaza destul de mult. Mai mult, sunt situatii in care transferul intre hotel si unele localitati se face cu ajutorul salupelor, ceea ce, subliniaza Cristina Zarafu, brand manager Eximtur, creste cu cel putin 10% tariful pe care un turist il plateste pentru un sejur.

Bineinteles ca nu trebuie generalizat. Pentru ca, potrivit lui Ciprian Enea, consultant turism, sunt si zone cu infrastructura buna si locuri unde transferurile pe apa sunt foarte rapide.

”In ultimii ani, vacantele in Delta Dunarii au cunoscut un trend ascendent, din ce in ce mai multi turisti dorind sa descopere acest loc unic din Europa. Agentiile de turism colaboreaza mai mult pe partea de incoming cu managerii de pensiuni si hoteluri din Delta si mai putin pe pachetele vandute in Romania. Cresterea este evidenta, dar suntem inca departe de potentialul acestei zone si de dezvoltarea pe care o poate cunoaste industria turistica aici”, spune Enea.

Prima companie aeriana dupa mult timp

In acest context, un avantaj il reprezinta faptul ca Fly Romania a introdus recent curse aeriene BucurestiTulcea, care vor impulsiona turismul in aceasta zona. In acelasi timp, directorul aeroportului din Tulcea, Constantin Albu, a anuntat investitii de peste 14 milioane de euro din bani europeni pentru modernizarea infrastructurii aeroportuare, care va include si constructia unui nou terminal intermodal de pasageri si cargo, cu o capacitate proiectata de 400.000 de pasageri pe an.

„Agentiile de turism spera la un numar de turisti din ce in ce mai mare pentru Delta. Exista oferte variate, pornind de la sejururi pana la weekenduri, cu programe speciale. De asemenea, Delta este destinatie finala pentru vase de croaziera venite din Austria sau Germania. In plus, in Delta se organizeaza foarte multe conferinte si teambuildinguri“, mai spune Traian Badulescu.

O privire rapida peste datele financiare ale agentiilor de turism demonstreaza ca vanzarile pentru aceasta destinatie au crescut anul trecut cu procente cuprinse intre 40% si 80% .

„In2013 s-a inregistrat o crestere cu aproximativ 80% a vanzarilor pe Delta Dunarii, comparativ cu 2012. Si totusi, acestea sunt mult sub potentialul ei turistic. Spre deosebire de litoral, sezonul in Delta Dunarii incepe la jumatatea lunii aprilie si se termina in noiembrie, insa turistii fac rezervari in special pentru perioada iulie – septembrie“, explica Zarafu, de la Eximtur.

Se cauta unitati de cazare de 3 si 4 stele

In acest an, vanzarile sunt deja in crestere fata de anul trecut. Potrivit Cristinei Zarafu, se cer unitati de 3 si 4 stele, in special la Gura Portitei, unde preturile incep de la 26 de euro pentru o camera dubla pe zi, la Hotel Cormoran din Uzlina, cu preturi de la 138 lei de persoana pe zi, la Complexul Green Village din Sf. Gheorghe si Complexul Delta Nature Resort de cinci stele, de la 43 euro pe zi de persoana in Vila DeLuxe, cu mic dejun.

„In viitorul apropiat, se doreste implementarea unui program numit «Delta pentru toti«, similar cu «Litoralul pentru toti». Acest pachet va avea un tarif scazut si va fi disponibil in capetele de sezon. Speram ca, odata implementat acest program, vanzarile sa creasca cu aproximativ 15%“, mai spune Zarafu.

De remarcat si faptul ca toate unitatile de cazare ofera si posibilitatea efectuarii unor excursii in Delta cu vase de croaziera sau salupe rapide.

2013, un an bun

Privind dintr-un alt unghi, se observa ca, in ultimii ani, foarte multe pensiuni turistice – o mare parte construite cu fonduri europene – au stat mai mult inchise, unele dintre ele fiind chiar in insolventa sau deja scoase la vanzare prin procedura falimentului. Asa ca, dupa un an 2012 foarte slab pentru intregul turism din Delta Dunarii, 2013 a adus o revigorare care se simte si anul acesta. Lucru vizibil si din partea turistilor straini care, potrivit datelor din piata, reprezinta aproximativ 15% din totalul turistilor sositi in Delta. Un procentaj destul de redus, „dar satisfacator“, concluzioneaza turoperatorii.

Cu o paranteza: anul trecut, 1,7 milioane de turisti straini au vizitat Romania. Acestia au petrecut 3,5 milioane de nopti in tara noastra, de patru ori mai putin decat in Bulgaria (14,3 milioane de innoptari), de 3,5 ori mai putin decat in Ungaria (12,3 milioane de innoptari), de sase ori mai putin decat in Cehia (20,8 milioane de innoptari) si de 22 de ori mai putin decat in Austria (78,1 milioane de innoptari). Vizitatorii straini au cheltuit in Romania 4,79 de miliarde de lei (echivalentul a 1,08 miliarde de euro, respectiv 635,29 de euro de persoana).

Comparatie cu alte tari

Grosso modo, acestia reprezinta doar 18% din piata turistica a Romaniei, fata de 67% in Bulgaria, 49% in Ungaria, 53% in Cehia si 71% in Austria. Statele din care vin cei mai multi turisti, potrivita inregistrarilor la punctele de frontiera, sunt Ungaria, Bulgaria, Germania, Italia, Polonia si Austria.

Cand vin in Romania, ei prefera city breakurile, circuitele generale si de nisa (culturale, viticole, istorice), respectiv pachetele de odihna. In tara noastra, dintre cele peste 2.000 de agentii de turism inregistrate, doar 20 au activitate de incoming preponderenta in structura afacerilor; din pacate, prea putine pentru a putea atrage un numar semnificativ mai mare de turisti straini.

Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism a propus Ministerului Finantelor Publice sa acorde stimulente pentru a creste numarul agentiilor care sa realizeze acest tip de activitate.

Pe scurt despre DELTA DUNARII:

• Delta si-a revenit in ultimii ani, dupa scaderea pe care a avut-o intre 2005 si 2006, odata cu „febra gripei aviare“;

• Romania are peste 1.000 de kilometri de Dunare. Delta Camargue din Franta are 3% din suprafata Deltei Dunarii, iar Delta Padului are 5%;

• Fly Romania a introdus recent curse aeriene Bucuresti – Tulcea, care vor impulsiona turismul in aceasta zona;

• Au fost anuntate investitii de peste 14 milioane de euro din bani europeni pentru modernizarea infrastructurii aeroportuare

• In viitorul apropiat se doreste implementarea unui program numit „Delta pentru toti“, similar cu „Litoralul pentru toti“, care ar putea sa insemne o crestere de 15% a vanzarilor.

Sursa: capital.ro