Acasă Stirile zilei Nelu Tataru dezvaluie de ce e nevoie de prelungirea starii de alerta:...

Nelu Tataru dezvaluie de ce e nevoie de prelungirea starii de alerta: Romania ar putea fi intr-un pericol sanitar

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Nelu Tataru a spus miercuri seara la Digi24 ca este nevoie de prelungirea starii de alerta, deoarece riscul epidemiologic o impune si nu se poate vorbi despre o decizie politica. Ministrul Sanatatii a respins si ideea ca starea de alerta sa fie impusa doar in anumite zone, pentru ca o persoana bolnava poate pleca de acolo si sa ajunga intr-o zona unde ea nu instituita.

„Dincolo de disputa politica este o stare de alerta, chiar daca nu este aprobata de Parlament. Inca avem 200 de cazuri noi, avem inca 150 de cazuri la ATI, inca avem 4.000 de cazuri active. Toate relaxarile progresive, graduale, le putem face doar in contextul unei stari de alerta sau de urgenta. Toate masurile de sprijin, detasarea de la un spital la altul se poate face doar intr-o stare de alerta, suportul pentru persoanele defavorizate il putem face doar in stare de alerta. Nu s-a terminat aceasta pandemie, avem focare noi in ultimele zile, avem transmitere comunitara”, a spus Nelu Tataru, conform Digi24.

Ministrul a spus ca daca nu va mai fi prelungita starea de alerta, Romania va fi „intr-un pericol sanitar, ne obliga cam tot ce avem de relaxat sa relaxam”.

„Nu avem acele contra masuri in eventuala crestere a numarului de cazuri. Ne va face sa cautam tot felul de alternative, ordine de ministru, stari de risc epidemic crescut”, a subliniat el.

intrebat despre planul B, el a spus ca Ministerul Sanatatii are ordine de ministru si protocoale pentru ce inseamna situatii epidemice si ca spitalele au planuri albe, dar ca nu este de ajuns.

intrebat daca va mai fi obligatorie purtarea mastilor, Nelu Tataru a raspuns ca este „la limita”.

„Am limita niste drepturi, in starea de alerta putem impune niste lucruri”, a completat ministrul, adaugand ca nici „restaurantele nu mai pot fi” inchise.

„Starea de alerta este o stare in care putem da hotarari ale Comitetului National pentru Situatii de Urgenta care se transforma in Hotarari de Guvern, ne ajuta sa impunem niste restrictii”, a spus el.

Tataru a spus ca sunt discutii la nivel de prim-ministru cu opozitia, dar ca inca nu s-au terminat aceste discutii: „Sper sa putem ajunge la un numitor comun”. El a precizat ca nu a vorbit direct cu Marcel Ciolacu in acest sens.

Cu privire la o eventuala lege data de Parlament in locul starii de alerta, ministru a spus ca „acea lege trebuie data pentru o situatie anume, care este situatia, trebuie ce o justificam. Pentru ce dam acea lege, este stare de alerta? Daca este stare de alerta de ce nu o recunoastem ca stare de alerta?”

Despre propunerea USR de limitare a starii de alerta doar in anumite zone, ministrul a spus ca „in acest context nu sta in picioare, avem focare peste tot si in instituire”.

„Dar starea de alerta trebuie sa existe, un caz asimptomatic nu poate sa iasa dintr-o zona si sa nu mai fie intr-o zona unde nu e stare de alerta”, a subliniat Nelu Tataru.

intrebat daca in conditiile in care nu ar mai exista starea de alerta si numarul cazurilor de coronavirus ar creste, ar putea fi reinstituita din nou starea de urgenta, ministrul a spus ca „daca vom avea o evolutie nefavorabila, decizia este la domnul presedinte” Iohannis.

„Nu am ajuns la acel blocaj, eu sper ca Parlamentul sa inteleaga ca este necesara o stare de alerta, ca avem doar strictul necesar care ne trebuie pentru a gestiona acest final de panta descendenta”, a spus Tataru, intrebat daca ar recomanda o noua stare de urgenta.

Ministrul a precizat ca prelungirea starii de alerta vine dintr-o nevoie „pur epidemiologica, tehnica, sanitara” si nu dintr-o decizie politica.

El a explicat ca specialistii care recomanda acest lucru sunt cei de la Inspectoratul National de Sanatate Publica, de la Centrul de Supraveghere si Control a Bolilor Transmisibile, iar astfel de sfaturi vin si din relatia de comunicare cu OMS dar si cu specialistii din tara de pe plan judetean.

„Un ordin de ministru nu-ti permite cat iti permite o stare de alerta”, a subliniat Nelu Tataru.