Acasă Sanatate Ne meritam soarta. Profesorul Streinu-Cercel dezvaluie un adevar rusinos

Ne meritam soarta. Profesorul Streinu-Cercel dezvaluie un adevar rusinos

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Un numar ingrijorator de mare de romani continua sa ignore regulile igienei elementare, motiv pentru care peste 30 la suta din bolile infectioase din Romania au cale de transmitere mainile murdare, sustine prof. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase „Matei Bals”.

„Este mai bine sa ne spalam pe mani cu sapun, indiferent de care, chiar si cu cel de casa. Important este ca apa sa fie din belsug pentru ca se produce decontaminarea. Aveti germeni pe mani care contamineaza pielea si trebuie indepartati mecanic. Sigur, cei din ATI (Anestezia si Terapia Intensiva, n.r.) folosesc substante dezinfectante pentru a omori germenii patogeni care raman pe mani”, a precizat profesorul Streinu-Cercel.

Profesorul da cateva sfaturi romanilor privind igiena corporala. Astfel, dupa utilizarea toaletei, robinetul ar trebui deschis cu mana care nu a fost folosita, pentru a nu fi pusi germeni pe bateria de la chiuveta.

Totodata, medicul a mai explicat ca, din cauza mainilor murdare, cel mai des se transmit toxiinfectiile alimentare, prin raspandirea germenilor care, in mediile cu proteine – lapte, branza carne – elibereaza o toxina.

Hepatita A se transmite si ea prin apa contaminata sau mani murdare, a mai spus profesorul Streinu-Cercel.

In legatura cu infectiile intraspitalicesti, Streinu-Cercel a spus ca ar trebui premiati, si nu pedepsiti managerii de spital care depisteaza acest tip de infectii.

„Incercam sa promovam modelul de prevenire a infectiilor nosocomiale pe care l-am instituit in Institutul National de Boli Infectioase «Matei Bals» de ani buni si pe care l-am dezvoltat cu tot felul de studii-pilot. Am ajuns pana acolo incat sa facem culturi de pe manile personalului, de pe telefoanele mobile sau tastatura de la computer ca sa vedem ce germeni cresc. Rezultatele au fost foarte bune, doar la doi medici am gasit germeni patogeni, toti ceilalti aveau flora normala saprofita care nu necesita decontaminare prealabila. (…) Depistaerea infectiilor nosocomiale nu trebuie pedepsita, trebuie incurajata. As da managerilor de spitale un plus atunci cand identifica si inregistreaza aceste infectii nosocomiale pentru ca odata inregistrate atrag si masurile de prevenire a unor asemenea situatii”, a declarat medicul.