NASA a esuat in monitorizarea asteroizilor care ar putea pune Pamantul in pericol, potrivit ultimului raport oficial intocmit de inspectorul general al agentiei americane.

In 2005, Congresul american a insarcinat NASA cu intensificarea programului Near-Earth Objects (NEO) pentru a detecta asteroizii cu diametre mai mari de 140 de metri care prezinta un risc real pentru planeta noastra. NASA ar trebui sa identifice 90% din totalul acestor asteroizi pana in anul 2020, reaminteste acelasi document.

NASA a anuntat ca a identificat peste 11.000 de astfel de asteroizi din 1998, reprezentand circa 10% din totalul estimat. Raportul concluzioneaza ca agentia spatiala americana nu va fi in masura sa isi atinga obiectivul trasat – 90% pana in 2020.

Raportul deplange totodata lipsa unor structuri asociate programului, caracterizat printr-o „supervizare insuficienta si o absenta a criteriilor stabilite pentru a masura progresele facute”.

Din bugetul anual de 40 milioane de dolari acordat programului NEO in 2014, aproximativ 1 milion de dolari, adica 7% din total, a fost consacrat strategiilor de aparare, potrivit inspectorului general al NASA.
Aceste strategii vizeaza protectia civila, precum evacuarea populatiei, dar si tentative de distrugere si de deviere a unui asteroid periculos.

Desi imensa majoritate a acestor corpuri ceresti care se incadreaza in acea categorie de marime se dezintegreaza in atmosfera inainte de a atinge solul, unii dintre acei asteroizi pot sa reziste frecarii cu aerul si sa provoace distrugeri importante pe Terra.

Raportul citeaza cazul meteoritului cu un diametru de 18 metri pe care nimeni nu l-a vazut venind si care a explodat in februarie 2013, la o altitudine de 23.000 de metri, deasupra orasului Celiabinsk din Rusia, cu o putere echivalenta cu aceea detinuta de 30 de bombe atomice, spargand geamurile cladirilor, avariind imobile si ranind peste o mie de persoane.

Inspectorul general estimeaza ca o lipsa de planificare si de resurse a impiedicat NASA sa incheie mai multe parteneriate cu organizatii de cercetare care ar fi putut sa ajute agentia americana sa isi atinga obiectivele. Intr-adevar, NASA a incheiat doar doua parteneriate.

Astfel, parteneriate cu Departamentul pentru Aparare, Fundatia Americana pentru Stiinte (NSF) si cu agentii internationale ar fi putut sa ofere programului NEO accesul la un numar mai mare de telescoape, fapt care ar fi crescut capacitatile sale de detectare, monitorizare si descriere a unui numar mai mare de astfel de asteroizi, a caror orbita trece foarte aproape de aceea a Terrei.

Inca din 2010, un raport al National Research Council (NRC), o ramura a Academiei de Stiinte din America, estima ca NASA, din cauza unui buget consecvent, nu va putea sa isi atinga obiectivul de a depista 90% din totalul asteroizilor cu diametre de cel putin 140 de metri pana in anul 2020.

NRC a recomandat de asemenea ca NASA sa supravegheze si asteroizii cu diametre cuprinse intre 30 si 50 de metri si preconiza ca Statele Unite sa coordoneze infiintarea unei entitati internationale care sa fie capabila sa reactioneze eficient in fata pericolelor generate de aceste corpuri ceresti.

NASA a repertorizat deja circa 95% din totalul asteroizilor si corpurilor ceresti cu diametre de cel putin 1 kilometru (cu orbite apropiate de Terra, n.r.).

Potrivit celei mai recente estimari a agentiei spatiale americane, in iulie 2014, exista circa 11.230 de asteroizi ale caror orbite trec foarte aproape de cea a Terrei si dintre care 862 au diametre de cel putin 1 kilometru, precizeaza raportul inspectorului general al NASA.

NASA a determinat de asemenea ca 1.492 dintre aceste obiecte sunt potential periculoase, cu orbite care trec la mai putin de 7,4 milioane de kilometri de orbita terestra.

Sursa: mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.