Europarlamentarul PDL, Monica Macovei, a sesizat Parlamentul European cu privire la situatia politica din Romania. Declaratia a fost facuta in exclusivitate, marti la TVR Info, cand Macovei a invocat articolul 7 din tratatul privind Uniunea Europeana, care prevede ca drepturile unui stat membru pot fi suspendate, inclusiv dreptul de vot in Consiliu, atunci cand se constata nerespectarea legii si a democratiei.

La numai doua zile distanta Gunther Krichbaum, presedintele Comisiei de afaceri europene a Bundestagului, i-a cerut presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, declansarea procedurii de infringement impotriva Romaniei si suspendarea votului sau in Consiliul European in urma subminarii statului de drept si democratiei.

 

„Va scriu cu mare ingrijorare in legatura cu situatia politica actuala din Romania. Ultimele evolutii indica faptul ca Romania se indreapta spre o „democratie ghidata”. In ultimele saptamani, structurile politice au fost alterate cu o viteza rapida. Statul de drept a fost subminat, independenta sistemului judiciar a fost pusa sub semnul intrebarii iar structurile alese democratic au fost suspendate”, afirma deputatul CDU Krichbaum, intr-o scrisoare adresata lui Barroso pe 4 iulie, obtinuta de MEDIAFAX.

 

Exemplul Ungariei

El considera ca situatia din Romania, de asalt la adresa democratiei in sine, depaseste evenimentele care au fost criticate pe drept in Ungaria in acest an, fiind necesare actiuni la nivel european mai dure decat cele care au vizat Budapesta.

„Prin urmare, cer Comisiei Europene pe care o conduceti sa ia in considerare atat declansarea procedurii prevazute de Tratatul UE la Articolul 7 (alineatul 3), precum si a procedurii de infringement potrivit articolului 258 din Tratatul de Functionare a UE. Pe durata acestor proceduri, ar trebui instituita o suspendare a dreptului de vot al Romaniei”, a cerut deputatul german.

El considera ca evolutii alarmante din Romania ar trebui reflectate si in urmatorul raport MCV. „Dupa unele progrese in lupta impotriva coruptiei – avand in vedere verdictul impotriva fostului premier Adrian Nastase – actiunile din Romania sunt un mare pas inapoi. In orice caz, daca a fost vreodata in calcul faptul ca MCV nu mai este necesar, ultimele evenimente au confirmat necesitatea mentinerii lui”, afirma Krichbaum.

In scrisoarea sa, parlamentarul german enumera „restrangerea de catre majoritatea PSD-PNL din Parlament a atributiilor Curtii Constitutionale” prin faptul ca nu se mai poate pronunta asupra hotararilor adoptate de Legislativ, planurile de a implementa o noua legislatie electorala considerata neconstitutionala de mai multi experti, ignorarea de catre premierul Victor Ponta a deciziei CC privind reprezentarea la Consiliul European, intentia anuntata de Ponta de a inlatura doi judecatori CC considerati apropiati de presedintele Traian Basescu, trecerea sub controlul sau a Monitorului Oficial, schimbarea comisiei de atestare a diplomelor si titlurilor universitare dupa ce a constatat plagiatul lui Ponta, schimbarea in graba de catre Parlament a regulilor privind suspendarea Presedintelui Romaniei, care fac acest lucru mai usor si mai repede de realizat, schimbarea presedintilor celor doua Camere cu incalcarea procedurilor, instalarea unor noi directori pentru SRR si TVR si schimbarea Avocatului Poporului, Gheorghe Iancu.

 

Doar europarlamentarii PPE s-au iritat

Si eurodeputatii Alain Lamassoure si Elmar Brok, presedintii unor comisii din Parlamentul European, cer Comisiei Europene sa urmareasca atent evolutia politica de la Bucuresti si sa prezinte un raport care ar putea conduce la suspendarea dreptului de vot al Romaniei in Consiliul European.

„Deciziile luate de Guvernul Romaniei in ultimele zile sunt foarte preocupante. Comisia Europeana trebuie sa actioneze imediat si sa puna Romania sub monitorizare”, afirma eurodeputatii Alain Lamassoure, presedintele Comisiei de Buget din PE, si Elmar Brok, presedintele Comisiei de Afaceri Externe din PE.

„Numeroase decizii ridica serioase semne de intrebare in legatura cu respectarea statului de drept in Romania: ignorarea de catre premier a unei decizii a Curtii Constitutionale, tergiversarea publicarii in Monitorul Oficial a unui decret, preluarea Monitorului Oficial de catre Guvern, desi anterior era subordonat Parlamentului, planul de inlocuire a judecatorilor Curtii Constitutionale, iar, acum, demararea procedurilor de suspendare a presedintelui Basescu”, adauga cei doi eurodeputati membri ai PPE, conform unui comunicat.

„Modul in care au fost inlocuiti presedintii Senatului si Camerei Deputatilor, printr-o procedura rapida, este la fel de ingrijorator din punctul de vedere al principiilor statului de drept. Cerem Comisiei Europene sa monitorizeze si sa examineze toate aceste probleme prin intermediul Mecanismului de Cooperare si Verificare si sa prezinte un raport in urmatoarele saptamani. Raportul ar trebui sa includa si unele masuri”, adauga ei.

„Concluziile acestui raport pot conduce la utilizarea prevederilor Articolului 7 al Tratatului de la Lisabona”, subliniaza cei doi eurodeputati.

 

Suspendare votului Romaniei si declansarea infringemenetului

Articolul 7 din Tratatul UE mentioneaza posibilitatea unei decizii de suspendare de catre Consiliul European, la propunerea unei treimi din statele membre ori a Comisiei Europene si cu aprobarea Parlamentului European a drepturilor de vot in Consiliu pentru un stat care incalca „valorile respectarii demnitatii umane, libertatii, democratiei, egalitatii, statului de drept”.

Articolul 258 din Tratatul de Functionare a UE mentioneaza ca, „in cazul in care Comisia Europeana considera ca un stat membru a incalcat oricare dintre obligatiile care ii revin in temeiul tratatelor, aceasta emite un aviz motivat cu privire la acest aspect, dupa ce a oferit statului in cauza posibilitatea de a-si prezenta observatiile. In cazul in care statul in cauza nu se conformeaza acestui aviz in termenul stabilit de Comisie, aceasta poate sesiza Curtea de Justitie a Uniunii Europene”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.