Acasă Stirile zilei Ministrul Sanatatii, despre testarea nationala care va arata gradul de imunizare la...

Ministrul Sanatatii, despre testarea nationala care va arata gradul de imunizare la COVID-19: Vor fi testati aproape 30.000 de romani

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Aproape 30.000 de romani vor fi testati in cadrul studiului de seroprevalenta a infectiei cu noul coronavirus, in perioada iunie-septembrie 2020. Ministerul Sanatatii a finalizat ordinul pentru aprobarea acestui studiu.

„Urmarim determinarea gradului de raspandire a infectiei SARS-CoV-2 in populatia Romaniei, pentru a putea fundamenta adecvat viitoarele masuri de protectie a sanatatii populatiei. Institutul National de Sanatate Publica va coordona tehnic proiectul, va prelucra și va analiza datele, astfel incat in luna septembrie sa avem primele rezultate. Conform estimarilor, un numar de 29019 de seruri reziduale urmeaza sa fie colectate și investigate. in acest sens vom aloca institutului 1,6 milioane de lei pentru achizitia de kituri, reactivi etc”, a spus Nelu Tataru, ministrul Sanatatii.

Serurile reziduale vor fi recoltate de la persoane din toate grupele de varsta, care se prezinta pentru recoltari de analize la laboratoarele din fiecare judet pe durata perioadei de inrolare și care vor fi selectate cu pas de eșantionare. Vor fi persoane fara semne și simptome de boala infectioasa și care iși vor da consimtamantul pentru participarea la studiu.

Directiile de sanatate publica vor selecta la nivelul fiecarui judet și a municipiului București un numar de 3-5 laboratoare care vor participa la studiu. Est vorba fie despre laboratoarele proprii sau de laboratoare externalizate ale spitalelor judetene, care deservesc ambulatorul de specialitate, alte laboratoare publice sau private care furnizeaza servicii pentru pacienti neinternati, laboratoare cu adresabilitate mare (peste 1000 probe/saptamana sau peste 40000 probe/an).

Nu vor fi selectate insa in studiu laboratoarele spitalelor de boli infectioase, ale centrelor de transfuzii, ale spitalelor COVID sau ale spitalelor de pneumoftiziologie TBC sau laboratoare care deservesc cu predilectie aceste tipuri de spitale.

Studiul de seroprevalenta va fi realizat cu respectarea confidentialitatii datelor cu caracter personal și este avizat de Consiliul Știintific al Institutului National de Sanatate Publica – Comitetul de Etica a Cercetarii.

Ordinul pentru aprobarea efectuarii Studiului de seroprevalenta a infectiei SARS-CoV-2, pe teritoriul Romaniei va fi publicat in Monitorul Oficial.