Acasă Stirile zilei Bani Ministrul Finantelor: Suspendarea ratelor nu va depasi termenul de 31 decembrie 2020....

Ministrul Finantelor: Suspendarea ratelor nu va depasi termenul de 31 decembrie 2020. Cererea de amanare, pana la sfarsitul starii de urgenta

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Ministrul Finantelor a anuntat joi ca ratele la banci pot fi suspendate la cererea debitorului – persoana fizica sau juridica – pentru o perioada de la una pana la noua luni, dar durata pe care se suspenda nu va depasi data de 31.12 2020. Florin Citu a precizat ca masura ii priveste pe cei care au fost afectati „direct sau indirect” de masurile luate in contextul pandemiei de COVID-19, iar solicitarea se poate face pana la sfarsitul starii de urgenta.

Ministrul a facut precizari si despre ce se intampla cu dobanda pe perioada de suspendare a ratelor: dobanda restanta se capitalizeaza la soldul creditului existent (adica se adauga creditului), dar se va reesalona pe toata durata creditului. Exceptie vor face creditele ipotecare pentru care dobanda se va plati intr-o perioada de maximum cinci ani, a anuntat ministrul.

Citu a mai spus ca vor fi aprobate, cel mai probabil saptamana viitoare, normele metodologice privind aplicarea ordonantei şi ca in baza acestora va fi o plaja „foarte larga” privindu-i pe beneficiarii prevederilor acestei ordonante.

Ministrul a precizat ca de aceasta prevedere legala vor beneficia persoanele care nu au restante la momentul depunerii cererilor.

„Aici este vorba de a-i ajuta pe cetateni. Poate dupa aceasta perioada nu toti pot sa-şi revina imediat şi atunci, pentru a nu avea probleme cu plata ratelor, statul va plati aceasta dobanda in locul cetatenilor şi dupa aceea va recupera de la cetateni pe o perioada mult mai lunga. Deci ne asiguram ca cetatenii nu vor avea probleme in perioada urmatoare cu plata ratelor”, a declarat Florin Citu, citat de Digi24.