Acasă Stirile zilei Social Ministerul de Interne a modificat acordul cu Biserica. Slujbele vor fi fara...

Ministerul de Interne a modificat acordul cu Biserica. Slujbele vor fi fara credinciosi, iar painea sfintita va fi dusa la domiciliu

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Ministrul de interne Marcel Vela a anuntat miercuri seara ca a avut o intalnire cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, iPS Daniel, in urma caruia a convenit noi masuri pentru distribuirea catre populatie a Sfintelor Pasti si a Luminii Sfinte, tinand cont de estimarile epidemiologice recente.

Astfel, slujbele de la biserici se vor desfasura fara enoriasi, in timp ce Sfintele Pasti si Lumina Sfanta vor fi distribuite populatiei, la cerere, de catre personalul clerical insotit de maximum cinci voluntari, care vor avea echipament de protectie. Painea sfintita (Pastile) se va distribui la domiciliul credinciosilor vineri si sambata, in intervalul orar 8:00 – 17:00, si in prima zi de Pasti, intre 6:00 si 12:00, iar Lumina Sfanta se va distribui sambata, 18 aprilie 2020, incepand cu ora 20:00.

Oamenii vor primi Lumina Sfanta si painea sfintita din pragul casei sau de la fereastra, iar in cazul blocurilor de locuinte, va fi desemnat un reprezentant care va avea echipament de protectie si care va distribui apoi celorlalti vecini.

Noile reguli anuntate de Marcel Vela vin dupa ce presedintele Klaus Iohannis ceruse, miercuri, anularea „asa-zisului acord” cu Biserica. „Stati acasa! Altfel, dupa sarbatori vom avea inmormantari!” – a avertizat presedintele.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, anuntase marti seara ca a fost semnat un acord intre MAI si Patriarhia Romana care prevede acordarea sprijinului pentru impartirea luminii si a sfintelor pasti pentru credinciosi. in aceasta prima versiune de acord, intens criticata pe parcursul zilei de miercuri, la impartirea luminii sfinte si a pastilor erau implicati si lucratorii Ministerului de Interne, iar credinciosii aveau voie sa vina la biserica sa le ridice.

Textul noului acord dintre Patriarhia Romana si Ministerul de Interne:

„Avand in vedere estimarile recente ale specialistilor referitoare la extinderea pandemiei in urmatoarele doua saptamani, pentru a spori masurile de prevenire a infectiei cu noul coronavirus, Acordul Patriarhiei Romane si Ministerului Afacerilor Interne, din data de 14 aprilie 2020, se modifica dupa cum urmeaza:

Avand in vedere estimarile recente ale specialistilor referitoare la extinderea pandemiei in urmatoarele doua saptamani, pentru a spori masurile de prevenire a infectiei cu noul coronavirus, Acordul Patriarhiei Romane si Ministerului Afacerilor Interne, din data de 14 aprilie 2020, se modifica dupa cum urmeaza:

  1. Slujbele religioase din noaptea de inviere se vor oficia cu respectarea indrumarilor Bisericii Ortodoxe Romane si prevederilor din ordonantele militare privind reuniunile publice si distantarea fizica, fara participarea credinciosilor in incinta, in curtea sau in apropierea lacasurilor de cult.
  2. Painea binecuvantata, in forma de prescuri, stropita cu agheasma si vin, numita Pasti (sfintita joi, 16 aprilie 2020), va fi distribuita la domiciliul credinciosilor din toate parohiile de catre personalul clerical si voluntarii din parohie, vineri, 17 aprilie 2020 si sambata, 18 aprilie 2020, in intervalul orar 08.00 – 17.00, si in prima zi de Pasti, intre orele 06.00 –12.00, la solicitarea credinciosilor.
  3. Sfanta Lumina va fi distribuita in parohii de catre personalul clerical si maximum 5 voluntari, sambata, 18 aprilie 2020, incepand cu ora 20.00.
  4. Clericii din fiecare parohie, ajutati de un numar de maximum 5 voluntari cu echipament de protectie (masca si manusi), in calitate de organizatori, vor asigura distribuirea Pastilor sau a Sfintei Lumini, respectand reglementarile prevazute in ordonantele militare, avand asupra lor cartea de identitate si, ca semn distinctiv, banderola alba pe brat, precum si un ecuson cu date de identificare, stampilat de parohie.
  5. Credinciosii vor primi Pastile sau Sfanta Lumina din pragul casei ori de la fereastra, fara a iesi in strada, iar in zona locuintelor multifamiliale acestea vor fi inmanate unui reprezentant desemnat de Asociatia de proprietari sau de chiriasi, care va purta echipament de protectie (masca si manusi).
  6. in spitalele unde nu exista preot de caritate, cadrele Ministerului Afacerilor Interne aflate in misiune in noaptea de inviere vor distribui Sfanta Lumina acestor unitati, precum si centrelor sociale si centrelor de carantina.
  7. Structurile coordonate de catre Ministerul Afacerilor Interne (Politie, Politie de frontiera, Jandarmerie, Pompieri, Politie locala si cadrele Ministerului Apararii Nationale) vor asigura ordinea publica pe toata durata distribuirii Pastilor si a Sfintei Lumini, precum si respectarea reglementarilor prevazute in ordonantele militare privind eliminarea riscului de raspandire a noului coronavirus.
ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos