Acasă Stirile zilei Mihai Sora s-a trezit cu contul de Facebook blocat, dupa ce a...

Mihai Sora s-a trezit cu contul de Facebook blocat, dupa ce a fost la proteste: „In alte vremuri, sub alte stapaniri, exista turnatoria: foarte lucrativa pentru unii si, in orice caz, menita sa tina sub control orice fir de par”

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

 

Filosoful Mihai sora, in varsta de 101 ani, a dezvaluit pe o retea de socializare ca i-a fost „raportat” contul de Facebook.

Mihai sora, in varsta de 101 ani, a participat, duminica, la Alba Iulia, alaturi de peste 200 de oameni, la protestul impotriva Revolutiei fiscale si Legilor justitiei. De altfel, zeci de oameni se plang ca Facebook le-a blocat conturile sau posibilitatea de a publica dupa ce au distribuit materiale despre proteste.

„Dragi prieteni, am fost „raportat“. in alte vremuri, sub alte stapaniri, exista turnatoria: foarte lucrativa pentru unii si, in orice caz, menita sa tina sub control orice fir de par care ar fi avut apucaturi rebele, turnatoria devenise, la un moment dat, in anii ceausismului tarziu, un reflex conditionat pentru multi oameni, – de la vecinul din bloc, seful de birou ori colegul de serviciu, la amicul ocazional, prietenul „de nadejde“ sau – in chip dramatic (caci spulbera toate resorturile familiale) – la fiul care isi turna tatal, tatal care isi nenorocea copilul.

Ani de zile, am fost urmarit, maturat, turnat, am avut telefonul ascultat, corespondenta citita si tradusa… (– da, Securitatea avea angajati care traduceau toate scrisorile in limba romana, daca se intampla sa scrii in franceza, in germana, in engleza sau in alte limbi). Dosarele deschise pe numele meu si aflate in arhiva CNSAS sunt multe, coplesitoare. Asa am aflat, de pilda, ca turnatoriile (al caror obiect sunt) incep din 1947, pe cand, cercetator in Franta, il studiam pe Pascal.

Asa am aflat, de pilda, ca niciodata Anei Pauker si acolitilor sai nu le-ar fi trecut prin minte sa ma sechestreze in Romania, in anul 1948, cand am revenit din Franta intr-o excursie, dupa zece ani de absenta, sa-mi vad parintii, daca nu ar fi existat o scrisoare-turnatoare semnata „un grup de romani patrioti“, expediata chiar de la Paris.

Asa am aflat (negru pe alb) despre „Angajamentul“ fiului meu, recrutat de Securitate pe cand era minor: avea 14 ani. si tot asa am aflat (si retrait) raul pe care Securitatea poate sa-l faca unui copil, iar copilul poate sa-l faca parintilor sai.

Prin urmare, dragii mei, am trecut prin multe, am vazut multe. Trebuia, de buna seama, sa traiesc, sa vad, sa inteleg si noile tehnologii, incepand cu feisbucul. Ieri am trimis o copie dupa buletinul meu undeva, in eter, si iata ca s-au redeschis portile, iar contul meu a fost deblocat. Este marti, 28 noiembrie 2017: cer negru deasupra Romaniei”, scrie Mihai sora.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos