Acasă Utile Mihaela Bilic mai demonteaza un mit! „Biochimia corpului nostru e mai sofisticata...

Mihaela Bilic mai demonteaza un mit! „Biochimia corpului nostru e mai sofisticata decat propaganda facuta de adeptii regimului acido-bazic”!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

 

Dupa un rationament extrem de simplificat am putea crede ca ph-ul organismului este rezultatul alimentatiei noastre, dupa principiul ne alcalinizam daca consumam produse alcaline (cu ph mare) si producem aciditate daca mancam lucruri acide (cu ph sub 5) Ei bine, biochimia corpului nostru e mai sofisticata decat propaganda facuta de adeptii regimului acido-bazic.

Natura a creeat mecanisme capabile sa mentina la nivel celular un ph neutru, independent de faptele noastre. E adevarat ca oxidarea celulara si radicalii liberi tezultati din metabolism produc imbatranire si imbolnavire prin cresterea aciditatii, insa acest proces nu poate fi impiedicat inghitind cu lingurita bicarbonat de sodiu.

Asa cum nici eliminarea produselor animale considerate acide (carne, branzeturi) din dieta nu este urmata de cresterea ph-ului tisular. Indiferent ce mancam/bem, primul popas al acestor elemente este in stomac, o incinta in care se secreta in mod natural acid clorhidric, al carui ph intrece cu mult aciditatea otetului sau a sucului de lamaie.

Cu alte cuvinte nici daca am manca bicarbonat, nu avem cum sa blocam secretia acida din stomac. si nici nu trebuie, pentru ca rolul ei e sa ne protejeze de eventualele bacterii si paraziti din alimente. Ba mai mult, daca luam medicamente antiacide pentru ulcer si gastrita, acestea devin ineficiente dupa cateva doze, tocmai pentru ca stomacul va creste compensator productia de acid.

Nici ph-ul alimentelor din natura nu este un argument neconditionat, acesta sufera modificari radicale in functie de metabolism: legumele proaspete sunt alcaline dar produc aciditate digestiva, lamaia e acida dar are efect de alcalinizare etc. Nu putem controla echilibrul acido-bazic din organism, el este reglat complex de o serie de hormoni.

In plus corpul nostru consuma zilnic un gram de calciu pentru a neutraliza la nevoie excesul de aciditate. Sangele trebuie sa aiba ph neutru, iar sucul gastric trebuie sa fie acid, are grija natura de asta. Si nu uitati ca cel mai mare agent de oxidare este oxigenul din aerul pe care il respiram- el ne da viata si tot el ne „rugineste”- aviz celor care ar putea sa ne recomande sa ne tinem respiratia…ca sa traim sanatosi o vesnicie, scrie Mihaela Bilic pe Facebook.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos