Acasă Utile Mihaela Bilic dezvaluie regulile esentiale pentru femeile la menopauza!

Mihaela Bilic dezvaluie regulile esentiale pentru femeile la menopauza!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Fiti atente la aportul caloric. Aportul caloric pentru o femeie tanara, in plina activitate, este de 1800-2000 cal/zi. Din cauza incetinirii metabolismului, la menopauza 1600 cal/zi ar trebui sa va fie suficiente, uneori chiar mai putin, daca pe parcursul timpului ati apelat des la cure de slabire.

Dietele repetate prabusesc cheltuielile calorice, asa ca metabolismul vostru, deja afectat, se va lenevi de tot la menopauza.

2 Alegeti variantele dietetice. Nu trebuie sa renuntati la mancarea voastra preferata, dar „economisiti“ cat puteti la capitolul zahar si grasimi: tarta cu fructe in loc de tort de ciocolata, cartofi la cuptor in loc de cartofi prajiti, muschi in loc de ceafa, unt cu 40% grasime in loc de 80% etc.

Orice calorie conteaza, iar „bugetul“ vostru e destul de mic, nu-l cheltuiti pe orice.

3 Diminuati grasimile animale. Pentru a evita cresterea colesterolului si a trigliceridelor din sange incercati sa folositi uleiurile vegetale si acestea cu mare zgarcenie (orice tip de grasime are 9 cal/g). Renuntati la mezeluri, tocaturi, carne impanata, cascaval si uitati definitiv de produsele de patiserie. Evitati prajeala ca mod de a gati si preferati gratarul, cuptorul sau fierberea inabusita.

4 inlocuiti cat mai des carnea cu pestele. Pestele este un aliment dietetic prin definitie, iar pestele gras contine acizi grasi nesaturati omega-3 cu rol protector cardiovascular si de crestere a HDL-ului, fractiunea „buna“ din colesterol.

Indiferent cat ar fi de gras, pestele este similar din punct de vedere caloric cu carnea, asa ca nu va temeti ca ati putea depasi ratia zilnica daca mancati foarte des somon, ton, macrou, hering, sardine.

5 Alegeti produsele lactate „slabe“. Laptele si produsele lactate sunt cea mai buna sursa de calciu, cu conditia sa fie degresate pentru a putea fi consumate in cantitati substantiale.

Calciul din lapte este deja insotit de vitamina D care favorizeaza absorbtia, dar si fixarea lui in oase.

Preferati laptele, iaurtul, branza proaspata (inclusiv ricotta si mozzarella) si evitati branzeturile fermentate si cascavalul – nu contin o cantitate mai mare de calciu, ci doar multa grasime. Exceptie face parmezanul care are o concentratie in calciu de 7 ori mai mare decat laptele si care trebuie folosit pe post de condiment, nu de aliment.

6 Consumati legume la discretie. Bogate in vitamine, minerale, apa, fibre si sarace in calorii, legumele contin substante vegetale benefice numite fitonutrienti, cu actiune similara hormonilor estrogeni umani. Acestia mentin supletea si elasticitatea pielii, peretilor arteriali si articulatiilor, protejeaza vconasele sangvine impotriva oxidarii si reduc riscul de boli cardiovasculare.

Conserva de sardine consumata cu tot cu oase este o excelenta sursa de calciu, asociat deja in mod natural cu vitamina D.

Sfecla rosie, painea integrala si produsele de panificatie care contin drojdie de bere sunt bogate in acid folic, vitamina din grupul B care reduce riscul cardiac.

Consumati zilnic orice tip de legume, indiferent de culoare (verde, rosie, portocalie, galbena) si nu uitati de usturoi, care prin compusii sai sulfurati scade colesterolul din sange.

7 Fiti atente la zahar. Adoptati o alimentatie bogata in glucide lente (paine, paste, orez, mamaliga, fasole, mazare) care se absorb treptat in sange, mentin glicemia constanta si previn pofta de dulciuri. Zaharul si dulciurile contin calorii „goale“, care se depun rapid sub forma de depozite de grasime si au ca efect secundar cresterea nivelului de colesterol din sange.

8 „Abuzati“ de vitaminele antioxidante. Vitaminele A, C si E au ca efect neutralizarea radicalilor liberi, previn imbatranirea si mentin supletea pielii. Vitamina C se gaseste in citrice, fructe de padure, kiwi, dar si in legume cu frunze verzi, ardei gras, cartofi. Vitamina E este prezenta in avocado, fructe oleaginoase (alune, nuci), seminte si uleiuri vegetale.

Puteti apela si la suplimentele nutritive: 1g/zi vitamina C in mod regulat si 800 U.I. /zi vitamina E in cure de 1- 3 luni.

9 Limitati-va la un singur pahar de alcool. Alcoolul creste colesterolul sangvin si riscul de boli cardiovasculare, osteoporoza sau cancer de san. Alcoolul contine multe calorii (7cal/g) si favorizeaza sinteza de grasimi de depozit ducand la acumularea kilogramelor in exces, mai ales la nivelul abdomenului.