Acasă Stirile zilei Stiinta Anuntul ingrijorator al oamenilor de stiinta! Rasa umana s-ar afla la limita...

Anuntul ingrijorator al oamenilor de stiinta! Rasa umana s-ar afla la limita capacitatilor sale! Va intra in declin!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Multa vreme s-a crezut ca dezvoltarea omenirii este un indelungat proces de perfectionare, ce se desfasoara in mod continuu. insa in prezent ne aflam la limita capacitatilor noastre si, cel mai probabil, va urma un declin, sustin oamenii de stiinta.

Cercetarea, care a luat in considerare parametri genetici si de mediu, a descoperit ca insusirile noastre – precum varsta la care murim, inaltimea pe care o putem atinge sau puterea de care suntem capabili – sunt limitate, iar in prezent ne fortam aceste limite. Mai mult, modul in care ne modificam mediul – inclusiv prin incalzirea globala – va cobori, probabil, stacheta acestor limitele si va impinge umanitatea catre un declin, sustin oamenii de stiinta, potrivit Agerpres.

Vreme indelungata, umanitatea a cautat sa se imbunatateasca. Viteze de alergare care pareau odata imposibile acum sunt ceva obisnuit, de exemplu, iar recordul pentru cea mai longeviva persoana din lume este deseori depasit. Insa noul studiu sugereaza ca, in timp, vom asista, probabil, la mai putine recorduri doborate si la o diminuare a progreselor semnificative in ceea ce priveste varsta pe care o va atinge cel mai batran om de pe Pamant.

Din ce in ce mai multe persoane ar putea ajunge pe culmile performantei, insa acele culmi nu vor fi mai inalte, a descoperit studiul publicat in jurnalul ″Frontiers in Psychology″⁣. ″⁣Aceste insusiri nu vor mai avansa, in ciuda progresului continuu la nivel nutritional, medical si stiintific. Acest lucru sugereaza ca societatile moderne au permis speciilor noastre sa-si atinga limitele. Suntem prima generatie care va deveni constienta de acest lucru″⁣, sustine Jean-François Toussaint din cadrul Universitatii Descartes din Paris, Franta.

Stachetele unora dintre limite par sa coboare. Iar acest lucru este cauzat, in mare parte, de schimbarile pe care le aducem mediului in care traim, a explicat profesorul Toussaint. ″Aceasta va fi una dintre cele mai mari provocari ale secolului, presiunea adaugata ca urmare a activitatilor antropogene fiind responsabila de efectele distrugatoare asupra sanatatii umane si mediului″, a notat acesta intr-o declaratie, citata de The Independent la 7 decembrie.

″Declinul capacitatilor umane la care asistam astazi este un semn ca schimbarile de mediu, inclusiv clima, contribuie deja la sporirea constrangerilor pe care trebuie sa le luam in considerare in prezent. Observarea tendintelor in declin poate oferi un indiciu precoce ca ceva s-a schimbat, si nu in bine. inaltimea omului a scazut in ultimul deceniu in unele state africane; acest lucru sugereaza ca unele societati nu mai sunt capabile sa ofere suficienti nutrienti pentru fiecare dintre copiii lor si sa mentina sanatatea locuitorilor ei mai tineri″, a mentionat profesorul Toussaint.

Atentia politicienilor si a altor factori de decizie importanti ar trebui sa se concentreze pe asigurarea capacitatii a tot mai multor oameni de a atinge limitele actuale, in loc sa sublinieze nevoia de a ridica stacheta tot mai sus, se arata in studiu. ″Acum, dupa ce limitele speciei umane au devenit cunoscute, acest lucru poate actiona ca un obiectiv clar pentru natiuni de a se asigura ca toate capacitatile umane ating cele mai inalte posibile valori pentru cea mai mare parte a populatiei″, a declarat profesorul.

“Pe fondul escaladarii constrangerilor de mediu ar putea fi nevoie de din ce in ce mai multa energie si investitii pentru a echilibra presiunile exercitate asupra ecosistemelor. insa, daca acest va fi realizat, vom putea asista la un increment al valorilor medii ale inaltimii, duratei de viata si a majoritatii biomarkerilor umani″, a concluzionat Toussaint.

Sursa: Agerpres