Acasă Stirile zilei Decizie fara precedent a Consiliului Europei! GRECO cere Romaniei informatii privind modificarile...

Decizie fara precedent a Consiliului Europei! GRECO cere Romaniei informatii privind modificarile la legile justitiei, in cadrul unei proceduri exceptionale!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Grupul de state impotriva coruptiei (GRECO) din cadrul Consiliului Europei a decis sa ceara Romaniei ca pana in 15 ianuarie 2018 sa prezinte informatii in legatura cu modificarile la legile justitiei, care sa fie analizate la reuniunea GRECO din martie. Vor fi facute evaluari urgente ale proiectelor privind sistemul judiciar, fiind declansata ”procedura ad-hoc in circumstante exceptionale”.

GRECO a decis sa efectueze evaluari urgente ad-hoc ale proiectelor de legi privind sistemul judiciar din Romania si asupra a doua proiecte de legi privind reorganizarea Curtii Supreme si a Consiliului National al Judecatii din Polonia.

In ambele cazuri, GRECO va efectua evaluarile in ianuarie si/sau februarie 2018, in vederea adoptarii rapoartelor de evaluare ad-hoc, in sesiunea plenara din martie, informeaza News.ro.

In comunicatul Consiliului Europei se precizeaza ca este pentru prima data cand GRECO utilizeaza articolul 34 din Regulamentul sau de procedura, introdus recent pentru a permite o „procedura ad-hoc in circumstante exceptionale”. Aceasta regula poate fi aplicata atunci cand o reforma institutionala, o initiativa legislativa sau o modificare procedurala poate duce la „incalcarea grava” de catre membru al Consiliului Europei a unui standard anticoruptie care a facut obiectul unei runde de evaluare GRECO.

Grupul a cerut sefilor delegatiilor din Romania si Polonia sa prezinte pana la 15 ianuarie 2018 informatii cu privire la aceste proiecte de legi, pentru pregatirea rapoartelor de evaluare ad-hoc.

In ceea ce priveste Romania, comunicatul subliniaza ca au fost exprimate preocupari serioase de catre mai multe institutii si actori din Romania si din strainatate ca modificarile la legile justitiei, adoptate in regim de urgenta, ar putea pune in pericol eficienta luptei impotriva coruptiei si ar submina independenta sistemului judiciar.

Comisia parlamentara speciala pentru legile Justitiei a adoptat luni, cu 14 voturi ”pentru” si 5 voturi ”impotriva”, un raport de admitere pentru legea 304/2004 privind organizarea judiciara. Actul normativ va fi inaintat plenului Camerei Deputatilor. Comisia a luat in discutie si legea privind organizarea CSM. Modificarile aduse legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor va intra luni la vot final in Camera Deputatilor, dupa sedinta solemna de plen reunit, a decis Biroul Permanent.