Nutritionistul Mihaela Bilic dezvaluie succint de ce ne ne ingrasam si care este cea mai eficienta metoda pentru a scapa de senzatia de foame.

„Credeati ca s-a terminat cu hormonii care ne imping catre mancare? Ei bine, greul abia urmeaza! Cel mai puternic dintre ei este leptina, secretat direct de celula adipoasa.

In mod normal cu cat exista mai multa grasime, cu atat nivelul leptinei este mai mare, iar creierul nostru intelege ca sunt suficiente rezerve si se opreste din mancat. Acesta e mecanismul direct, fiziologic. Insa mai exista si rezistenta la leptina si aici totul se complica.

Pe langa celula adipoasa, leptina se secreta si in timpul meselor. Cu cat o masa e mai bogata in dulciuri si fainoase, cu atat mai multa leptina in sange.

Fiecare gustare, cat de mica, mai creste si ea nivelul leptinei. Stresul si lipsa somnului contribuie si ele la sinteza. Cu atat mai bine, am putea spune, cu cat mai multa leptina, ca atat mai putin mancat. Dar vai, e tocmai pe dos! La asa o avalansa de secretie creierul devine confuz.

Cand leptina balteste in sange celulele din hipotalamus devin insensibile, rezistente. Hipersecretia de leptina duce, paradoxal, la disparitia senzatiei de satietate si in final se ajunge in situatia ca de ce mananci, tot foame iti este. Pe masura ce receptorii la leptina devin insensibili, organismul face tot mai multa grasime crezand ca e nevoie de mai multa leptina.

Solutia? Stati departe de gustari, rontaieli si ciuguleli, mancati doar la mesele principale si atunci doar cand va este cu adevarat foame. Odata instalata rezistenta la leptina suntem pierduti, vom fi din ce in ce mai grasi si mai infometati”, scrie Mihaela Bilic pe Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.