Acasă World Adevarul a iesit la iveala! Descoperirea care schimba tot ce stiai despre...

Adevarul a iesit la iveala! Descoperirea care schimba tot ce stiai despre istoria dacilor!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cercetatorii britanici de la Institutul de Arheologie si Istorie Antica din Birmingham au realizat o descoperire care schimba complet istoria antica britanica, dar, mai ales, pe cea romaneasca.

Profesorii Duck si Romana Smith, alaturi de legiunea de cercetatori de la binecunoscutul institut, au descoperit artifacte care atesta faptul ca dacii au ajuns in insulele britanice inainte de cucerirea romana a Britanniei, mai exact inca din secolul IV i. Hr. Cercetarile au avut loc pe un sit arheologic ascuns pana acum publicului larg, aflat in apropiere de Chester, resedinţa comitatului Cheshire din regiunea North West a Angliei si s-au desfasurat pe o perioada de opt ani, scrie Adevarul.

Obiectele descoperite in Marea Britanie – unelte agricole si insemne ale unor razboinici deopotriva – au fost datate cu radiocarbon superactiv la sfarsitul secolului IV i.Hr. Cercetatorii institutului au crezut, initial, ca este vorba despre artifacte celtice, insa dupa studierea atenta a acestora, au fost uimiti sa constate ca se aflau, de fapt, in fata unor obiecte dacice. „Nu ne-am gandit deloc la daci – cine se mai gandeste la daci astazi? in plus, in calitate de cercetatori, am fost adesea indrumaţi catre izvoarele-cliseu din tara noastra.

Celtii au fost stramosii nostri, asa ca, traditional, ei sunt prima optiune pe care o luam in calcul. Dupa ce am constatat ca obiectele gasite sunt dacice, ne-am gandit ca au ajuns aici prin comert sau ca au fost aduse drept prada de razboi. Ultima varianta pe care am luat-o in calcul, dar in care nu am crezut, cu adevarat, nicio clipa, a fost ca au aparţinut unei comunitaţi dacice aflate pe teritoriu britanic. Aceasta a fost cea adevarata, cum adesea se intampla“, a afirmat prof. dr. Benjamin Rogueware-Faux, unul dintre coordonatorii santierului.

„Aceasta este cea mai mare descoperire a unei asezari dacice din Anglia si credem ca schimba profund cadrul istoric al regiunii“, a adaugat si prof. dr. Romana Smith, cercetatoare a institutului din Birmingham de peste 20 de ani.

Printre obiectele descoperite de arheologi se numara 2 sape, 15 seceri, 2 nicovale mari si 24 de topoare masive, dar fara cozi.

Avand in vedere modelele complexe ale obiectelor, britanicii au confirmat si vechea credinta potrivit careia dacii erau foarte priceputi in prelucrarea metalelor. Mai ales a aurului, insa dispuneau mai degraba de fier in Britannia. Se descurcau cu ce aveau, importante erau metodele de prelucrare. Dupa ce au analizat toate obiectele, concluziile cercetatorilor au fost ca trebuie sa fi fost o asezare dacica complexa si permanenta, care s-a dezvoltat firesc. „Aceasta comunitate nu a fost in tranzit. Cu siguranta a fost stabilita aici si a fost libera sa munceasca si sa traiasca in pace“, a declarat dr. Romana Smith.