Mihaela Bilic dezvaluie ce delicatesa putem manca in Vinerea Mare!

„Nevoia ne invata. Si asta s-a intamplat in Franta anilor 1900, cand un artisan brutar a avut ideea de a refolosi painea veche, bagand-o la cuptor inca o data.

Sa arunci mancare ( si paine in special) e un fapt greu de tolerat in orice timpuri, cu atat mai mult intr-o perioada de lipsuri alimentare.

Asa ca Charles Heudebert a taiat painea in felii, le-a copt si le-a transformat in pesmet. Si pentru ca acest produs avea nevoie de un nume, se inspira din limba italiana si ii spune „bis-cotte” adica copt de 2ori.

Obtinuti prin evaporarea apei, pesmetii se dovedesc o varianta practica a painii: se pastreaza timp indelungat, ajuta digestia si nu produc balonare, sunt usor de consumat fie la masa, fie ca gustare.

Click pe aceeasi tema:  Cum se trateaza un medic de cancer! Raspunsurile te vor pune pe ganduri

Iar daca sunt obtinuti din paine integrala, pot fi o sursa excelenta de fibre. Atat de mare a fost succesul la public, incat „bis-cotii” lui Heudebert au ajuns sa fie vanduti nu doar in brutarii, ci si in farmacii.
Cativa ani mai tarziu ministerul apararii ridica pesmetii la rang de „paine de razboi” datorita termenului lung de conservare pe care il permit.

De la 1900 pana in prezent biscuitii s-au reinventat si nimeni nu se mai gandeste ca totul a pornit de la o banala felie de paine bine coapta. Ce consumam azi sub numele de biscuiti sunt de fapt prajituri deshidratate, uscate.

Click pe aceeasi tema:  Reteta ideala pentru vestitii mucenici moldovenesti!

Cat despre paine, ea a fost si va ramane alimentul de baza al oamenilor. Poate asta e cauza pentru care, inclusiv in post, la paine si apa nu exista restrictii. Iar daca banala felie de paine e bine rumenita, crocanta si sfaramicioasa, atunci ea sa ne fie delicatesa de rontait in Vinerea Mare”, conchide Mihaela Bilic pe Facebook.

spre