Cei mai multi dintre oameni au simtit pe propria piele macar o data in viata ca li s-a rupt inima la propriu. Despartirea de o persoana iubita sau decesul unei rude sunt cele mai puternice emotii la care suntem expusi.  

Potrivit studiilor acestora, tristetea si durerea sunt de 240 de ori mai puternice decat alte emotii, inclusiv rusinea, surprinderea, furia sau chiar plictiseala.

Tristetea si durerea insotesc de obicei evenimentele tragice din viata noastra, cum ar fi un deces, un incident tragic sau o despartire.

De aceea, cei care sufera emotional au nevoie de mai mult timp pentru a reflecta, pentru a se obisnui cu situatia si pentru a fi pe deplin constienti de consecinte.

Pentu a verifica durata si forta emotiilor, doi cercetatori de la Universitatea Leuven din Belgia au rugat 233 de studenti sa-si aminteasca cele mai recente momente emotionale din viata lor si sa spuna care a fost durata acestora.

In completare, participantii la studiu trebuiau sa raspunda si la intrebarea cum au reusit sa se descurce cu aceste emotii. Dintr-o gama de 27 de emotii, tristetea si durerea au durat cel mai mult decat restul, cum ar fi teama, rusine, surprindere, dezgust, furie, plictiseala sau sentimentul de relaxare, care au trecut mai repede.

De obicei, pentru a traversa prima faza a durerii, sunt necesare 120 de ore, comparativ cu 30 de minute cat sunt necesare in cazul rusinii sau dezgustului. Ura este resimtita circa 60 de ore, iar fericirea dureaza 35 de ore.

Studiul publicat in revista „Motivatie si emotie” este prima lucrare stiintifica ce demonstreaza care este motivul pentru care anumite emotii dureaza mai mult decat altele.

Cercetatorii au stabilit, de asemenea, ca emotiile care persista mai putin au drept cauza evenimente carora oamenilor le acorda putina atentie. Pe de alta parte, emotiile indelungate sunt provocate de obicei de evenimente care au consecinte globale, remarca publicatia britanica „Маіl Оnlіnе”.

Cercetatorii precizeaza ca unele dintre aceste consecinte pot aparea doar dupa o anumita perioada de timp.

Sursa: RADOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.