Acasă Utile Mihaela Bilic da de pamant cu nutritia genetica! „Nu inseamna decat multi...

Mihaela Bilic da de pamant cu nutritia genetica! „Nu inseamna decat multi bani pentru mai nimic”

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

„Fascinatia noastra pentru lucruri care suna spectaculos, care presupun cel mai inalt grad al stiintei, tehnicii sau medicinii nu are limite. Daca pana acum laserul era elementul capabil sa garanteze excelenta in orice domeniu, genetica vine si deschide noi orizonturi pline de sperante…sau de iluzii.

Imi amintesc obsesia pacientilor din orice domeniu privitoare la folosirea laserului, orice operatie, investigatie sau explorare era privita cu incredere oarba daca presupunea folosirea laserului.
Pentru ca ne-am cam obisnuit cu tehnologiile moderne, vine acum biologia si genetica sa ne ofere solutia la problemele si nefericirile noastre. si ce domeniu era mai usor de exploatat si mai larg ca accesibilitate daca nu mancarea, bat-o vina! Nu era suficient ca s-au inventat milioane de diete, suplimente, tratamente si strategii capabile, vezi Doamne, sa ne topeasca usor si pentru totdeauna kilogramele in plus, acum vine genetica si ne da raspunsul (din pacate nu si solutia) pentru neputinta noastra.

Ce inseamna nutritie genetica? In primul rand o analiza de sange extrem de scumpa care sa identifice profilul genetico-nutritional al fiecarui individ. Pe langa compatibilitatile alimentare afli daca ai sau nu gena rontaielii, daca mananci pe baza de stres sau daca slabesti facand sport. Va spun eu, fara analize, ca in 99,9% din cazuri raspunsul e DA. Dupa parerea mea genetica confirma ceea ce stiam deja, e un fel de explicatie stiintifica pentru ceea ce cu toti am simtit/trait pe pielea noastra.

Din pacate insa, dupa stabilirea profilului genetic, nu exista niciun fel de strategie sau masuri concrete care sa ne ajute sa rezolvam sau macar sa simplificam lupta grea cu poftele, stresul, emotiile si silueta. Am incercat, ca medic nutritionist, sa aflu beneficiile si avantajele pe care aceasta analiza costisitoare le-ar aduce in activitatea noastra de pana acum. si spun cu tristete ca nu am gasit nimic. Rezultatul analizei de sange vine insotit de aceleasi recomandari arhicunoscute pentru diete hipocalorice sau sarace in grasimi/fainoase. La capitolul comportament alimentar si mancat emotional nicio vorba, altfel spus daca ai gena rontaielii, ghinion!
Abtinere si disciplina, program rigid de mese si gustari, calcul penibil de grame si calorii…cu alte cuvinte nimic nou.

Noua este doar denumirea, ambalajul, pachetul: bani multi cheltuiti ca sa-ti confirmi ceea ce stiai. Cat despre solutii, niciun ajutor. Chiar pare o condamnare, pentru ca odata ce ti se spune care-ti sunt genele alimentare realizezi ca nimic nu poate fi schimbat, ca vei avea de luptat cu asta o viata. Desi promitatoare ca enunt, nutritia genetica este, cel putin pentru moment, modesta la capitolul continut. Nu e suficient sa identifici niste gene, trebuie ca apoi sa stii ce poti face cu ele, cum le poti manipula sau exploata in beneficiul unei persoane. Insa pana cand aceste informatii vor fi cu adevarat explicate si integrate, nutritia genetica nu inseamna decat multi bani pentru mai nimic”, scrie pe Facebook Mihaela Bilic.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos