Acasă Sanatate Medicii sunt in alerta! Gripa de anul acesta este mult mai grava!...

Medicii sunt in alerta! Gripa de anul acesta este mult mai grava! Virusul se raspandeste mult mai rapid!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Doua persoane si-au pierdut viata pana acum din cauza gripei, iar autoritatile sanitare solicita continuarea vaccinarii antigripale. Vestile sunt ingrijoratoare. Cercetatorii spun ca virusul se poate raspandi si prin simpla respiratie.

Pana acum, se credea ca virusul gripal se ia doar daca atingi o suprafata contaminata sau daca intri in contact cu microbii emanati de o persoana bolnava prin tuse sau stranut.

Un nou studiu releva ca nu este nevoie de stranut sau tuse pentru a contamina aerul cu virus gripal.

In studiu, cercetatorii au analizat aerul expirat de 142 de persoane bolnave de gripa.

”Am constatat ca aerul a fost contaminat doar prin respiratie, fara tuse sau stranut”, a declarat autorul studiului, dr. Donald Milton, profesor de sanatatea mediului la Universitatea din Maryland.

”Bolnavii de gripa emana aerosoli infectiosi, chiar si fara tuse, mai ales in primele zile de boala. Cand cineva simte ca il ia gripa, este esential sa se izoleze, sa nu mai mearga in locuri publice, pentru a evita contaminarea persoanelor sanatoase.”

Cercetatorii au identificat aer contaminat in jurul celor bolnavi, fara ca vreunul sa tuseasca sau sa stranute. Odata cu stranutul, nu s-a marit sau intensificat semnificativ aerul contaminat.

sansele de a ne imbolnavi de gripa scad totusi daca evitam contactul direct cu stranutul sau tusea si daca pastram o igiena riguroasa. Dar daca doar simpla respiratie a unei persoane infectate raspandeste virusul gripal, chiar si aceste masuri de precautie nu ne vor ajuta prea mult.

De aceea, medicii fac un apel la populatie sa ramana la domiciliu, daca au simptome de gripa, pentru a-i proteja pe ceilalti.

La fel se procedeaza si in cazul copiilor, nu ii duceti la scoala si la gradinita daca sunt bolnavi, mai ales in primele zile, cand sunt extrem de contagiosi, scrie doctorulzilei.