Acasă Sanatate Un medic celebru dezvaluie cum sa supravietuiesti unui infarct!

Un medic celebru dezvaluie cum sa supravietuiesti unui infarct!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Medicul Vasi Radulescu, unul dintre cei mai urmariti medici din mediul online, dezvaluie pe blogul propriu cum putem sa supravietuim unui infarct.

Infarctul miocardic acut se manifesta cu durere sau alte simptome nespecifice si este extrem de importanta recunoasterea lui rapida.

Durere la perete inseamna stern, umar, brat, antebrat, mana, gat, mandibula, abdomen superior, spate. Nu e obligatoriu sa fie pe partea stanga. Aceasta durere resimtita la suprafata corpului se cheama angor sau angina. 200 de oameni pot descrie simptome distincte si toate pot fi angina.

Inima nu doare. Durerea e resimtita in alte zone ale corpului.

Durerea toracica anterioara cu caracter de apasare, gheara, intepatura, cu intensitate mare si durata de peste cateva minute trebuie sa traga un semnal de alarma.

Infarctul nu da neaparat durere. La diabetici poate fi nedureros. Atentie la alte simptome, de tip ameteli puternice, greata, anxietate marcata, transpiratii abundente, dureri osteoarticulare, probleme in respiratie, probleme digestive.

Tinerii nu sunt scutiti de infarct. in caz de simptome amintite, ele nu trebuie ignorate pe motiv de „sunt tanar, nu am nimic”.

Femeia in perioada fertila nu e scutita de infarct. „stiu eu ca femeile nu prea fac infarct” nu e o afirmatie protectoare. Fac. Oricand.

in cazul aparitiei simptomelor tipice sau nespecifice, se apeleaza imediat la 112. Stati in semisezut, cu aer proaspat din abundenta (daca exista cumva sursa de oxigen, folositi-o). Nu aplicati procedee citite pe site-uri pline de articole scrise de persoane fara studii de specialitate.

Persoane din apropiere, daca e cazul, vor interveni prompt in caz de stop cardiorespirator, cu manevre tipice. Un infarct poate conduce la tahicardie ventriculara sau fibrilatie ventriculara, aici pretandu-se defibrilarea (daca exista aparat in spatiile publice). in caz de asistolie, se face masaj cardiac extern energic, fara oprire. intrucat tulburarile de ritm pot fi lipsite de puls, e indicat a se da soc electric in spatiile publice indiferent de substrat, chiar daca victima este de fapt in asistolie, pentru ca fara monitor EKG este extrem de dificil de facut deosebirea.

Salutara va fi mereu recunoasterea imediata a simptomelor clasice (durere, anxietate, puls rapid, probleme la respiratie).

Un infarct in teritoriul inferior se poate manifesta cu dureri abdominale, greata, arsuri in capul pieptului si se poate face confuzia cu o gastrita sau alta afectiune digestiva. Un consult la medic e deosebit de important.

Nu luati medicamente de capul dumneavoastra. in cadre speciale, puteti primi betablocante, statine, antiagregante plachetare, nitroglicerina, pana sa vina ambulanta, insa nu recurgeti la medicamente sau amestecuri naturiste promovate prin diverse surse dubioase.

Prezentarea la medic, anuntarea justa a serviciului 112, acceptarea unei vizite la spital sunt cruciale. Ignoranta si culcatul pe o ureche pot ucide.

Nu ramaneti nepasatori daca vedeti pe cineva care prezinta simptome de infarct miocardic acut. Stati aproape, anuntati imediat 112, interveniti la nevoie cu manevre corecte. Cazurile sunt mult mai frecvente in sezonul rece, cand este frig, vant puternic, inghet.

in caz de pierdere a starii de constienta a unui om de langa dumneavoastra, verificati rapid pulsul la carotida si respiratia, in lipsa lor puneti victima pe spate, ridicati capul pentru a elibera caile respiratorii, controlati caile respiratorii, incepeti masajul cardiac fara sa va suiti cu picioarele pe victima, ci stand in dreapta. Puneti podul palmelor unul peste altul, aplicati palmele pe stern, la 2/3 de partea superioara a sternului (acea scobitura numita si furculita sternala) si 1/3 de partea inferiora (o creasta numita apendice xifoid). Aplicati o apasare viguroasa, care sa coboare sternul cu aproximativ 5 centimetri. Nu va opriti daca auziti zgomote ce par de ruptura osoasa – coastele se pot desprinde, dar nu se rup. Ritmul trebuie sa fie rapid, la 100 contractii pe minut. Nicidecum 20, 30 pe minut sau 60, adica una la secunda. Nu va opriti pana vine ambulanta.

Respiratiile se pot face sau nu, cele mai importante sunt contractiile energice, sustinute.

Citeste mai mult pe eusuntv.