Cercetatorii australieni au dezvoltat un medicament care este capabil sa reprogrameze celulele sistemului imunitar pentru a lupta eficient impotriva cancerului, au anuntat joi reprezentantii de la Peter MacCallum Cancer Centre din Melbourne, citati de agentia de presa Xinhua.

Noua terapie creata de cercetatorii australieni implica prelevarea de celule imunitare din organismul pacientilor. Celulele sunt modificate genetic in laborator si, apoi, reintroduse in corpul acelor pacienti diagnosticati cu cancer.

Aceasta forma de imunoterapie s-a dovedit anterior eficienta in lupta impotriva cancerelor sangvine, insa coordonatorii noului studiu, Phillip Darcy si Paul Beavis, au descoperit o noua metoda care amelioreaza pentru prima data in istorie eficienta terapiei impotriva tumorilor solide, relateaza doctorulzilei.

Potrivit profesorului Phillip Darcy, celulele imunitare imbunatatite, cunoscute sub denumirea de „celule CAR T”, nu erau in trecut eficiente impotriva tumorilor solide, care sunt capabile sa produca un metabolit, adenozina, ce distruge celulele imunitare.

Anumite tumori s-au dovedit chiar capabile sa inverseze pur si simplu actiunea benefica a produsului de ameliorare plasat in interiorul celulelor imunitare, facandu-le pe acestea din urma sa revina la stadiul de celule T, care au o capacitate scazuta de combatere a tumorilor.

Savantii australieni au testat cu succes pe soareci un medicament care blocheaza acel metabolit, permitand celulelor CAR T sa tinteasca in mod eficient tumorile.

Cercetatorii din Melbourne intentioneaza sa foloseasca medicamentul si in faza de testare pe pacienti umani.

„Suntem cu adevarat incantati de rezultate si de posibilitatile care se ivesc prin folosirea imunoterapiei”, a spus profesorul Darcy.

Todd Harper, CEO-ul Cancer Council Victoria, s-a declarat incantat de noul medicament, deoarece acesta „ofera un tratament mai bine tintit si cu mai putine efecte secundare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.