Acasă Sanatate Masuri de urgenta in caz de accident vascular cerebral! Vezi ce trebuie...

Masuri de urgenta in caz de accident vascular cerebral! Vezi ce trebuie sa faci cat mai repede!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

 

Accidentul vascular cerebral (AVC) este o afectiune grava, care apare atunci cand un vas care alimenteaza creierul cu sange, se sparge sau este blocat de un cheag. In consecinta, partea corpului controlata de zona afectata a creierului nu mai poate functiona adecvat.

Daca, de exemplu, accidentul vascular afecteaza partea dreapta a creierului, pot fi afectate miscarile si senzatiile, iar daca este vorba de partea stanga a creierului, este afectata vorbirea si pronuntia.
Din pacate aceasta maladie este diagnosticata tot mai frecvent in ultimii ani, iar tinerii nu sunt ocoliti. Statisticile arata ca la fiecare cinci minute, o persoana din lume sufera un atac cerebral.

Semnele atacurilor cerebrale nu sunt intotdeauna usor de depistat. De exemplu, victima acuza amorteala sau lipsa de vlaga subita la nivelul fetei, bratului sau piciorului, adesea in aceeasi parte a corpului. Uneori, victima poate deveni brusc confuza sau nu mai poate vorbi sau sustine o conversatie cu usurinta. Alte victime au tulburari de vedere, acuza ameteala sau nu-si mai pot mentine echilibrul. Altele au o durere de cap brusca, scrie bzi.

Pentru a recunoaste un eventual atac cerebral, utilizati algoritmul FBVT- Fata, Brat, Vorbire, Timp.
F – slabiciune faciala, victima are un zambet ciudat, iar gura sau ochiul poate fi lasat in jos.
B – slabiciune a unui brat, victima poate ridica numai un brat;
V – probleme de vorbire, victima nu poate vorbi clar sau nu poate intelege ce i se spune;
T – este timpul sa sunati la Urgenta!

aca pacientul nu este capabil sa efectueze una dintre aceste actiuni, este posibil sa fi suferit un atac cerebral. Nu subestimati situatia, chiar daca bolnavul neaga ca s-ar simti rau. El are nevoie urgenta de ajutor.

Iata ce trebuie sa faceti:
1. Cereti victimei sa rada ori sa-si arate dantura. Uitati-va atent daca gura este stramba sau unul din colturile gurii este mai jos decat celalalt.
2. Cereti bolnavului sa inchida ochii, sa-si ridice ambele brate simultan la orizontala si sa intoarca palmele in sus. Verificati daca unul dintre brate cade sau nu este ferm.
3. Cereti victimei sa repete o propozitie simpla. Verificati daca vorbeste clar sau se balbaie.

Masuri de prim ajutor
1. Chemati de urgenta Salvarea, daca sunteti singur ori rugati pe cineva sa va ajute
2. Ajutati pacientul sa se odihneasca si nu-i permiteti sa faca efort. Asezati-l intr-o pozitie confortabila (de exemplu, in pozitie sezanda sau semi-sezanda)
3. Verificati periodic daca bolnavul este constient si respira normal
4. Nu oferiti lichide sau pastile victimei, pentru ca se poate ineca

Medicii atentioneaza ca persoana care sufera un AVC si nu solicita interventia unui echipaj medical de urgenta, poate deceda. Este important ca primul ajutor sa fie acordat chiar din primele momente ale declansarii bolii. Acest lucru va ajuta la prevenirea dezvoltarii proceselor ireversibile la nivelul creierului si va preveni decesul.
Medicii spun ca primele trei ore sunt cruciale pentru salvarea pacientului. Daca primul ajutor a fost acordat corect, exista sanse sa se restabileasca functiile normale ale organismului.