„Aseara tarziu rataceam pierduta printre rafturile unui supermarket pustiu, cand am avut o revelatie: nu e deloc usor sa faci cumparaturi! si aici nu ma refer la efortul fizic in sine (desi poate fi o forma buna de miscare), ci la alegerea unui produs alimentar de pe raft. Nu cautam mare lucru, dar mi-am dat seama ca nu e deloc simplu sa gasesti un aliment…simplu! Vroiam paine care sa nu contina grasime, sos de rosii care sa nu aiba amidon, conserva de peste doar cu saramura etc…”, si-a inceput postarea nutritionistul Mihaela Bilic pe Facebook
Ei bine, m-am umplut de nervi si frustrare, am inceput sa vorbesc singura printre rafturi certandu-ma nici eu nu stiu cu cine „De ce faceti asta?”, intrebam retoric industria alimentara, „de ce puneti cu nemiluita amidon/zahar si grasime in toate produsele?” Cum e posibil ca un banal sos de rosii sa ajunga de la 35cal (cand e facut doar din rosii) la 98cal? De ce exista humus cu 18 grame grasime, cand ar fi suficiente 6-7g%? Cum de macroul in sos tomat contine de 2 ori mai multa grasime decat pestele in sine si 2 lingurite de zahar adaugat?
M-am simtit neputincioasa, pacalita, dezamagita. Exista sute de produse pe rafturi, pare o diversitate si o abundenta coplesitoare, dar in final nu e decat o jungla in care esti pierdut. Etichete scrise atat de mic incat sa fie imposibil de citit, pentru a ascunde in ambalaje frumos colorate cantitati nejustificate de amidon/zahar si grasime vegetala. De fapt o justificare exista, sa fie ieftin si gustos! Daca mie mi-a fost asa de greu, nu pot sa nu ma intreb: voi cum va descurcati?!”, a conchis Bilic despre mancarea pe care o gasesc romanii la rafturile magazinelor.